VIDEO Apicultura românească, distrusă de schimbările climatice și pășunatul excesiv

Concluzia multor crescători de albine, sătui în ultimii ani să contabilizeze numai pagube și dezamăgiri, unele generate chiar de mama natură este că apicultura romănească își dă ultima suflare, fiind pe cale de dispariție.

Seceta din ultimii ani a redus drastic resursele de hrană, pășunatul intensiv a terminat fânul înainte să înflorească, rapița și floarea soarelui s-au uscat prematur iar în unele cazuri pesticidele aplicate lanurilor în care roiesc albinele au provocat moartea insectelor.

În acest camion apicol, buzoianul Nicușor Hagiu crește de câțiva ani 100 de familii de albine, pe care le îngrijește cu multă atenție mai ales iarna, când insectele sunt vulnerabile.”Anul trecut, neavând o iarnă adevărată, au fost multe ferestre, iar albinele au ieșit la zbor ca și cum a venit primăvara și asta le-a obosit.Acum, în perioada asta, se ascultă și dacă se aude un zgomot înfundat înseamnă că ele iernează bine. Dacă zgomotul este mai agitat, mai intermitent, înseamnă că în stupul respectiv sunt probleme.”  a mai spus apicultorul buzoian.

Nicușor Hagiu tocmai a încheiat cel mai slab an din ultimul deceniu. În primăvară, culesul la florile de salcâm a fost aproape inexistent. Ulterior, când a venit vremea pentru florile de tei sau pentru floarea soarelui, familiile de albine erau deja slăbite. Unele au murit, în plină vară, din lipsa hranei. „Salcâm a fost foarte puțin iar cel care a fost nu a fost unul de calitate. Toți apicultorii așteaptă salcâmul deoarece este o miere căutată, este o miere care are și un preț mai bun. Rapița a avut zone unde s-au făcut câteva culesuri iar de mană foarte puțin. Cam atea au fost culesurile. Fâneața, a fost compromisă din cauza pășunatului intensiv iar fânul nu mai ajunge la maturitate și nu mai înflorește și deci albinele nu mai au ce culege” a mai precizat apicultorul Nicușor Hagiu.

Producţia de miere realizată în acest an de apicultorii din Buzău a fost cea mai mică din ultimul deceniu.

Apicultorii spun că schimbările climatice și pășunatul excesiv sunt principalii factori care au condus spre acest dezastru.” Mierea va fi din ce în ce mai puțină și prețurile e posibil să fie din ce în ce mai mari pentru ca apicultorii să-și poată recupera cheltuielile, investițiile. Nu văd un viitor prea strălucit al acestui domeniu iar cei care cresc albine se vor rări. Cu siguranță, apicultorii adevărați vor fi din ce în ce mai puțini în perioada următoare ” a mai adăugat Nicușor Hagiu.

De aceeași părere este și Gheorghe Popa, un alt apicultor cu experiență din Buzău. „De trei ori am mutat, stupii am scos din buzunar câte 5 milioane de lei vechi. Adu-i înapoi iar scoate alți 30 milioane. Iar eu am făcut 45 de kilograme de miere. Nu am scos nici cheltuielile anul trecut Am vrut să vând și eu. Anul trecut am dat la ziar dar nu a venit niciunul să cumpere.” se plânge apicultorul Gheorghe Popa.

Apicultorii spun că este nevoie ca statul să-i sprijine, în aşa fel încât aceştia să-şi poată acoperi pagubele şi să-şi refacă familiile de albine.
În 2020, a fost acordat un ajutor de minimis în valoare de 25 de lei pentru o familie de albine, însă el nu compensează pierderile decât într-o mică parte, susţin apicultorii din judeţul Buzău.