VIDEO Aprovizionarea de Paște se simte timid în piețe, din cauza pandemiei

Săptămâna Mare este perioada din an în care producătorii de legume și verdețuri vând cel mai bine. Ceapa verde, usturoiul și mărarul, nelipsite din stufat sau drob, salata verde, ridichile, loboda, sunt produsele cele mai căutate în piețele din toată țara. Anul acesta, din cauza pandemiei, aprovizionarea de Paște se simte timid deocamdată.

”Acum se vând cel mai bine verdeața, loboda, ceapa, usturoiul. Sunt prețuri acceptabile, cam toate produsele la un leu”, spune Vasilica Costea, producător de legume din Mărăcineni.

Tarabele din piața centrală a Buzăului sunt mai bogate ca niciodată. Ceapa verde, usturoiul, mărarul și pătrunjelul sunt produsele cele mai căutate în aceste zile. Clienți sunt însă foarte puțini, din cauza restricțiilor, iar legumicultorii încearcă să-i ademenească cu prețuri mici.

”Clienți sunt puțini și știm că din cauza restricțiilor. Indiferent de preț, cred că același număr de clienți va fi în piață pentru că nu avem voie să ieșim din casă”, spune o clientă.
Speranța legumicultorilor stă într-o eventuală decizie a autorităților de a le permite pensionarilor să iasă din case mai mult de două ore.

”Lumea a început să cumpere, dar nu cum ne așteptam, pentru că vin bătrânii doar o oră, două. Măcar acuma să fie o excepție, să-i lase mai mult timp, pentru că într-o oră și jumătate nu au timp să ia și noi rămânem cu marfa nevândută ”, spune unul dintre producătorii cu tarabă în Piața Centrală.

Legumicultorilor din jurul Buzăului nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în săptămâna mare să aibă solariile pline de verdețuri. În alți ani, le rămâneau mai puțin de un sfert din recoltă.

Ghiorghe Chiriță, unul dintre fermierii care aprovizionează piața buzoiană, are la vânzare tone de marfă proaspătă. Pentru a vinde cât mai mult din recolta de anul acesta, legumicultorul buzoian a dat anunț pe internet că livrează legume și verdețuri direct de la poartă.

”Am dat pe internet, m-au sunat câțiva, au mai luat și de acasă. Avem ceapă verde, salată creață, lobodă, mărar, pătrunjel, ridichi, cam tot ce este nevoie pentru Paște”, spune Ghiorghe Chiriță.

Legumicultorii au început să facă și oferte. Patru cepe se vând la un leu, iar mărarul la un leu legătura, deși în anii trecuți, verdețurile se vindeau în această perioadă de la 2 lei în sus.