Muncitorii din Asia sunt din ce în ce mai mulţi pe şantierele din România, la refacerea unor drumuri ori reabilitarea unor clădiri, iar Buzăul a atras în ultima vreme câteva zeci de străini.
La începutul săptămânii, 25 de indieni au început lucrul cot la cot cu muncitorii români care modernizează clădira Colegiului Mihai Eminescu. Într-o altă zonă a orașului, peste 30 de vietnamezi lucrează la refacerea unui monument arhitectonic.
Indianul Balkar cântă de fericire că a ajuns să muncească într-o țară europeană pentru un salariu din care își va putea întreține familia din India.
Muncește împreună cu alți 24 de conaționali la reabiliatea colegiului Eminescu din Buzău. Echipa de zidari din care face parte repară pereții claselor.
Muncitorii indieni locuiesc în incita şcolii, unde le-au fost asigurate dormitoare, vestiare, duşuri şi o sală de mese.
Conform contractului, muncitorii asiatici beneficiază de o masă caldă pe zi, asigurată de o firmă de catering din Buzău care a fost nevoită să-şi suplimenteze oferta cu preparate din bucătăria indiană.
Cei mai mulți dintre indienii aduși pe șantierul din Buzău sunt pentru prima oară în România.Baljit a lăsat acasă, la mii de kilometri distanță, o familie numeroasă și săracă. Copiii, soția și părinții lui vor primi lunar din România aproximativ 500 de dolari, o sumă mare pentru ei.
Șeful echipei este Gurwinder Singh, un veteran al șantierelor din România. De fiecare data când i se face dor de familie, transmite mesaje video prin telefonul mobil.
Imediat ce această etapă a lucrărilor se va încheia, firma care a obţinut contractul pentru reabilitarea clădirii de pe Independenţei va suplimenta numărul muncitorilor aduşi de peste hotare.
Consideraţi muncitori foarte harnici şi disciplinaţi, asiaticii sunt de câţiva ani soluţia salvatoare pentru angajatorii români angrenaţi în proiecte mari pentru care au nevoie de multă forţă de muncă.
Lipsa forţei de muncă şi a specialiştilor în construcţii a determinat tot mai mulţi constructori din Buzău să apeleze la firme internaţionale de recrutare a forţei de muncă.
Cu două luni în urmă, pentru transformarea fostului Spital Brătianu într-un centru muzeal au fost aduşi 34 de muncitori din îndepărtatul Vietnam. S-au adaptat repede condițiilor din România, inclusiv la capitolul mâncare.
Pentru că nu găsesc forţă de muncă locală, în ultima perioadă angajatorii români au apelat tot mai des la lucrători din Asia.
Potrivit legislaţiei, companiile care angajează străini trebuie să-i plătească cu salariul mediu brut pe economie, adică peste 4.000 de lei.