VIDEO Avertisment al agricultorilor: mâncarea va fi din ce în ce mai scumpă din cauza schimbărilor climatice

211

Seceta, căldura nefirească și lipsa zăpezii în miez de iarnă ne vor scumpi legumele la primăvară. Este avertismentul agricultorilor care estimează majorări cu 20% a prețurilor. Clima atipică afectează și grâul, astfel că și prețul pâinii s-a putea majora. Cartofii, considerați alimentul săracului, se vor scumpi și ei cu 10-15%, până la apariția celor de cultură nouă, pentru că stocurile din depozite se epuizează rapid.

Vasile Constantin, legumicultor din Vadu Pașii, a adus în piață verdețuri recoltate cu numai o zi înainte din solarii. Se plânge că schimbările bruște de temperatură îi strică repede marfa pe care a obținut-o cu multă trudă și investiții mari.
Spune că doar o scumpire a produselor i-ar mai ține afacerea pe linia de plutire.

”Prețurile cresc, la curent, la apă, toate o iau în față iar noi rămânem cu prețurile vechi. Ar fi necesară o scumpire dar ce te faci că piața dictează prețurile iar supermarketurile distrug. Unii o să se lase de acest sport”, spune Constantin Vasile, legumicultor.

Cartofii se vor scumpi și ei cu 10-15%, până la apariția celor de cultură nouă, spun producătorii. Cauza o reprezintă reducerea stocurilor din depozite. Acum, cartofii se vând în piața centrală din Buzău cu până la 2,5 lei kilogramul.

Pe lângă efectele schimbărilor climatice, creșterile de preț vor mai fi influențate și de majorarea salariilor, care cresc costurile cu forța de muncă. O simte pe propria piele și Mircea Tatu, cultivator de tomate din județul Buzău.

”Costurile cresc tot timpul, legumele se vor scumpi. Costurile cu forța de muncă s-au dublat”, spune Mircea Tatu, fermier din Cochirleanca, județul Buzău.

Buzoianul va scoate în martie primele roșii crescute în sol românesc. Vor fi mai gustoase și mai sănătoase decât cele din import, însă mai scumpe pentru că au nevoie de multă căldură, care costă. ”Avem patru centrale cu pompe de recirculare către patru solarii. Se consumă 50 de tone de cărbune într-un sezon”, spune Mireca Tatu.

Clima atipică afectează și grâul, astfel că și prețul pâinii s-a putea majora. Cerealele semănate în toamnă au răsărit, au înverzit pământul, dar acum nu au apă. Trebuie să stea sub un strat de zapădă ca să nu înghețe.

Alte cauze ale creșterii prețului la mâncare vor ma fi majorarea lefurilor la bugetari și creșterea cu 40% a pensiilor. Acestea vor duce la rândul lor la creșterea inflației, adică se vor vedea în prețuri mai mari.