VIDEO Cel mai iubit horticultor din România, despre planta care vindecă orice boală: „În trecut era mai mult cunoscută și apreciată”

Artemisia annua, sau pelinul dulce, stă la baza unui medicament pentru malarie pus la punct de o cercetătoare din China, recompensată cu Premiul Nobel pentru această descoperire. Planta studiată şi de specialiştii Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău ar putea ajuta și la tratarea COVID-19.

Mai multe soiuri de pelin se află în studiu la stațiunea experimentală din Buzău, în laboratorul condus de cercetătorul Costel Vânătoru. Pelinul dulce le atrage mai mult atenția, deoarece soiul a fost nominalizat de mai multe institute medicale ca având puternice efecte curative. O cercetătoare din China a luat Premiului Nobel, în 2015, după ce produs un medicament pentru malarie din această plantă.

” Această plantă este luată în studiu în întreaga lume, în America este studiată chiar pentru HIV, apreciată și ca plantă analgezică, antivirală și antioxidantă” precizează cercetătorul în hortocultură, Costel Vânătoru.

În România, pelinul se află în flora spontană, Artemisia Annua de la noi fiind întâlnită în zonele dure și mai aride. De aceea, cercetătorul buzoian spune că trebuie studiată din multe puncte de vedere, ea având, pe lângă beneficii interesante în domeniul medical, și proprietatea de a rezista la secetă.

„Noi o întâlnim în flora spontană însă nu-i acordăm atenția cuvenită, deși în trecut planta era mai mult cunoscută și apreciată decât în prezent. Orice rană în trecut, orice lovitură, era spălată cu tinctură de pelin. Practic o putem numi betadina de altădată a românilor.” mai spune Costel Vânătoru.

Pelinul românesc, care este înrudit cu cel chinezesc, are și el puternice proprietăți antiparazitare.

Studiile ştiinţifice arată, de asemenea, că artemisinina din pelin poate ucide şi celulele de cancer.

Mai nou, artemisinina este o promisiune în lupta contra noului coronavirus.