VIDEO Centru de echitație pentru copii, în apropierea unei pensiuni, de lângă municipiul Buzău

Turismul ecvestru se dezvoltă rapid în județul Buzău, mai ales în apropierea renumitelor herghelii. Din ce în ce mai multe pensiuni au echitația în ofertele lor de agrement. La mai puțin de 15 kilometri de municipiul Buzău, se află un complex turistic unde se poate călări de la vârste fragede.

Cei doi călăreți din imagini par a fi personaje ale unui film american. Ei, de fapt, parcurg la galop o pajiște din vecinătatea orașului Buzău, unde funcționează, de anul trecut, un centru de echitație.

A fost deschis de proprietarul unei pensiuni din satul Cândești și un instructor de călărie din Prahova. Bogdan Găbăroi are 45 de ani, este jurnalist, iar pasiunea pentru cai o are din copilărie.

Cel mai mic dintre cursanți, dar și cel mai curajos, are doar 9 ani. Ruxandra vine frecvent la centrul de echitație din Cândești, pentru că i se face repede dor de Mișu, un cal cuminte și ascultător.

„Mama a aflat de la un coleg de serviciu că există acest loc unde se face călărie și așa am ajuns aici. Îmi place foarte mult.” povestește copilul de 9 ani, venit la cursurile de echitație.

„Este o activitate foarte plăcută. Pare dificilă la început. Totul e să ai curaj și după ce te-ai urcat pe cal e foarte ușor și poți să ai un sentiment de regret că nu ai făcut-o până acum. ” estw de părere tatăl Ruxandrei.

La cursurile de călărie vin deopotrivă copii și adulți, turiști care caută alternative ieșite din comun de a evada din rutină. Primesc mai întâi echipamentul de protecție, apoi urmează împrietenirea cu animalele.

„Nu se învață foarte greu, este nevoie de câteva ore, câteva ședințe, care depind în funcție cât de mult talent are cursantul.”  mărturișește Bogdan Găbăroi, instructor de echitație.

O sută de lei costă ora de călărie sub îndrumarea lui Bogdan. Cursanții sunt plimbați călare prin  superbele păduri și văi ale Buzăului. Turiștii se pot caza la pensiunea în cadrul căreia funcționează centrul de echitație.

„Avem un număr de 20 de camere, din care duble vreo zece, opt triple, două apartamente. Putem oferi și cazare, și masă. Mai pot, în afară de echitație, mai pot vizita în zonă obiective turistice cum ar fi  Vulcanii Noroioși, mănăstiri, Barajul de la Siriu.” precizează Marius Rusu, proprietar de pensiune.

O noapte de cazare într-o cameră dublă costă 150 de lei, iar într-un apartament, 250 de lei.

Oaspeții au parte de meniuri tradiționale din zona Buzăului și de trasee turistice către cele mai importante obiective turistice din Buzău.