VIDEO – Condițiile inumane în care trăiesc frații fetiței de 5 luni care a murit în spital

Părinții fetiței de cinci luni care a murit zilele trecute în spitalul județean Buzău i-ar putea pierde și pe ceilalti șase copii. Condițiile în care a fost crescut bebelușul sunt greu de descris: familia numeroasă se înghesuie într-un bordei cu o singură cameră, un spațiu îngust unde opt suflete mănâncă, dorm și se spală. O asociație strânge bani pentru a cumpăra o casă familiei cu șase copii din Robeasca.

Maria Anastasia Ciocârlan este un nume pe o cruce dintr-o margine de cimitir. Doar cinci luni a poposit pe lume, pentru că a avut ghinionul să se nască într-o lume strâmbă.

A fost al șaptelea copil al unei familii sărmane care trăiește la periferia comunității din Robeasca, județul Buzău. Părinții au împrumutat o căruță ca să-și ducă pruncul la mormânt iar pentru funeralii au primit ajutor de la biserică și primărie.

Anastasia a fost doar un alt episod trist din viața cenușie a familiei Ciocârlan. Ion și concubina sa, Mariana Ciubotaru, au încă șase copii de crescut, cu vârste între 3 și 14 ani. Stau înghesuiți într-o încăpere insalubră, cu două paturi, igrasie și fum de la o soba deteriorată.

Familia numeroasă trăiește din ajutoarele de la stat. Mariana și Ion spun că se descurcă cu lemnele și mâncarea, pentru că mai muncesc cu ziua prin sat. ”Am șase milioane ajutorul si cinci, alocația. Plătesc și lumina, mâncare, apă”, spune Mariana.

După moartea suspectă a fetiței de cinci luni, familia lui Ion Ciocârlan a intrat în atenția Protecției Copilului. Pentru că au găsit bidoane de bere în casă, inspectorii vor să afle dacă adulții sunt consumatori de alcool.

De asemenea, o vânătaie la ochiul stâng al femeii ar fi dovada că au existat și episoade de violență între concubini, deși niciunul nu recunoaște. ”Am căzut jos pe poleiul ăla, am fost, am tăiat lemne și mi-a sărit în ochi, altceva nu mai zic”, a spus Mariana.

După moartea Anastasiei, părinții i-ar putea pierde și pe ceilalți șase copii. Maria și Ion spun că le-ar putea oferi condiții mai bune copiilor dacă ar primi ajutor din partea comunității să-și extindă căsuța sau să cumpere o gospodărie mai ieftină din sat.

În sprijinul lor a sărit o asociație umanitară din Buzău, care a anunțat că strânge fonduri pentru a cumpăra o casă familiei cu șase copii din Robeasca.

Fetița lor, Anastasia, a ajuns la urgențe în stare extrem de gravă și în ciuda eforturilor medicilor nu a putut fi salvată. Decesul ar fi putut surveni și din cauza condițiilor în care a fost crescută micuța care cântarea doar 4 kg. Rezultatul necropsiei arată că decesul bebelușului a survenit ca urmare a unei pneumonii acute cu condensare.