VIDEO Culturile de pepeni, doar o pierdere de bani, se plâng fermierii din Padina și Pogoanele

Chiar dacă ploile au făcut ca recoltele să fie mai bogate ca niciodată, prețul fructelor zemoase este unul de nimic. Cu doar 50 de bani se vinde un kilogram de lubeniță iar fermierii din zona Padina -Pogoanele, se mulțumesc măcar să îşi recupereze investiţia.

Cultivatorii de pepeni din Pogoanele.și Padina, până la granița cu județul Ialomița își expun marfa pe marginea drumurilor din Bărăganul buzoian, dar și în piețe din regiune.

Dacă despre calitatea mărfii, producătorii au numai cuvinte de laudă, nu aceeași părere este și când vine vorba despre piața de desfacere.

”Pepenii noștri sunt foarte buni, dulci, zemoși, de o calitate extraordinară. Sunt bio, pentru că noi nu prea folosim produse chimice. În schimb, prețul e de râs. Aproape că nu ne mai convine să-i rupem de pe câmp”, spune un fermier din Pogoanele.

Producția este atât de mare, încât sunt nevoiți să scadă prețul sub 50 de bani kilogramul, acum, când mai e mult din sezonul de recoltare. Pe câmp urmează să se coacă sute de tone de pepeni. Vor ajunge la gunoi, spun fermierii revoltați, dacă rămân cu ei și în următoarele zile.

”E păcat că este atâta marfă și nu o putem distribui. Foarte multă marfă vine din import iar noi nu avem unde să ne vindem marfa și cred că am ajuns la capătul răbdării să ne mai putem vinde marfa”, se plânge un producător de pepeni din Padina.

Fermierii buzoieni spun că se gândesc să renunțe la tradiția cultivării pepenilor, dacă statul nu le va asigura piețe de desfacere în rețelele de magazine, care, spun ei, sunt aprovizionate mai mult din importuri.