VIDEO Cum arată centrul orașului Buzău după reabilitare. Lucrările au costat peste 27 de milioane de lei

Buzoienii au luat la pas platoul Dacia, după ce au fost înlăturate gardurile de protecție. Valoarea totală a investiției se ridică la 27,43 milioane de lei, din care 98% reprezintă fonduri europene nerambursabile.


Centrul civic al Buzăului, modernizat printr-o lucrare care a durat un an și opt luni, are o suprafața totală de 16.343 metri pătrați, zona pietonală fiind de 13.670  de metri pătrați iar spațiile verzi, 1.738 metri pătrați. Piața Dacia are cinci fântâni arteziene, ce ocupă o suprafață de 300 de metri pătrați.

Reprezentanții Primăriei au efectuat o primă recepție parțială împreună cu constructorul. Potrivit viceprimarului Ionuț Apostu, deficiențe au fost constatate din prima zi, însă dă asigurări că ele vor fi remediate până la recepția finală.

Printr-o postare pe rețelele de socializare, edilul a mai transmis că nu toate elementele urbanistice au fost recepționate, având în vedere că încă nu a fost efectuată recepția finală. De exemplu, punctul de informare turistică nu a fost deschis.

Buzoienii au monitorizat reabilitarea Pieței Dacia din centrul orașului încă de la începutul lucrărilor, din luna aprilie 2022. În primele zile ale lucrărilor, 20.000 de oameni au accesat camera video live amplasată pe Hotelul Pietroasa, cu vedere spre Piața Dacia, dintre care 3.000 de accesări proveneau din afara țării.

Pentru prezentarea proiectului, în primăvara anului trecut s-au folosit reprezentări grafice sub forma unor simulări video ale lucrărilor ce urmau a fi întreprinse.

Constantin Toma, primarul Buzăului, le-a răspuns că simulările video sunt menite să contureze o imagine de ansamblu a lucrărilor și nu reprezintă neapărat o replică fidelă a realității, ci rigorile proiectului dictează aspectul final al acestuia.

„Materialul dendrologic plantat se va dezvolta în timp, evoluând pe parcursul anilor pentru sustenabilitatea proiectului, și va ajunge la o fază de dezvoltare similară prezentării conceptuale în timp, în decurs de circa 5 -10 ani, moment în care arborii vor avea coroanele formate, arbuștii vor fi la maturitate, iar tabloul cromatic vegetal va fi complet”, a transmis primarul Constantin Toma.