VIDEO Cum recunoaștem roșiile contaminate cu substanțe de creștere rapidă. Avertismentul dat de un reputat cercetător din Buzău

Scandalul tomatelor otrăvite cu substanțe de coacere rapidă este departe de se fi stins. Agronomii buzoieni avertizează că doar modificarea legislației în domeniul fitosanitar ar putea limita proporția legumelor pline de chimicale care ajung să fie vândute pe tarabe ca produse bio.

Zilele trecute polițiștii au depistat mai mulți fermieri din județul Buzău care au aprovizionat hypermarketurile cu roșii pline de chimicale în loc de produse bio.

Inginerul horticol Costel Vânătoru face parte din categoria cercetătorilor de top care au avertizat cu mulți ani în urmă despre fenomenul tomatelor toxice care sunt vândute în piețe și hypermarketuri după ce au fost tratate de producătorii autohtoni cu hormoni de creștere și produse de coacere rapidă interzise de lege.

Dovada că mulți fermieri igonoră legislația din domeniul fitosanitar pentru a avea un profit mare și rapid, a venit zielele trecute după ce mai mulți producători din localitatea Glodeanu Siliștea au fost prinși de polițiști că au folosit ilegal produse pentru grăbirea creșterii și a coacerii legumelor.

Academicanul Costel Vânătoru precizează că astfel de tomate pline de chimicale au semne vizibile pe care cunoscătorii le identifică imediat.

Roșiile țuguiate, cele care au fermitate mare sau o culoare anormală sunt susceptibile de a nu fi conforme.

Cu toate acestea, dovezile se obțin foarte greu, în cazul tomatelor tratate cu produse de coacere rapidă, doar in urma unor complicate analize toxicologice.” precizează Costel Vânătoru.

Consumatorii sunt îngroziți după ce au aflat că piața a fost inundată cu roșii toxice, pline de chimicale.” Sincer, am început să evit roșiile din România pentru că nu mai știi ce mănânci. Toate se întâmplă din cauza producătorilor care aleargă după un profit mare și rapid fără să le pese de sănătatea consumatorilor” se plânge o clientă care a vizitat Piața Centrală din Buzău.

Unii producători locali recunosc că niciun sortiment vândut pe piață nu este bio.” Știu sigur că oată roșiile care ajung pe piață sunt tratate cu chimicale. Eu mănânc de ani de zile și nu am nimic dar sunt și oameni mai sensibili care au probleme de sănatate după ce consumă astfel de produse” mărturisește o vânzătoare din Piața Centrală a Buzăului.

Polițiștii au descoperit zilele trecute cum doi buzoieni își procurau chimicale de coacere rapidă, interzise de lege, de la un bărbat din Ilfov, care le introducea ilegal în țară.

Mascații l-au depistat în flagrant pe furnizorul produselor folosite ilegal la forțarea creșterii și a coacerii legumelor.

Bărbatul, din Ilfov, transporta 200 de sticle și 210 pungi cu substanțe toxice neomologate în România.

A doua zi, oamenii legii au depistat o autoutilitară parcată în curtea mănăstirii Cernica, din Ilfov, încărcată cu mai multe recipiente cu substanţe toxice gata să ajungă la producătorii agricoli.

La percheziții, autoritățile au descoperit dovezi că legumele toxice produse la o fermă din Buzău erau vândute în depozite engros și ajungeau apoi în supermarket-uri, unde erau comercializate în rafturile cu produse bio.

Cei doi legumicultori din județul Buzău precum și furnizorul substanțelor chimice sunt cercetați în libertate.

Poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produs solid.