VIDEO Dovleac uriaș, de peste 200 de kilograme, vedeta unui festival care ține o săptămână

A fost distracție mare, la deschiderea sărbătorii tradiţionale „Zilele Dovleacului”, organizată în comuna buzoiană Poșta Câlnău, care este străbătută de drumul european E85. Vedeta târgului care va sta deschis toată săptămâna este un bostan uriaș, de peste 200 de kilograme, crescut dintr-o sămânță americană în solul fertil din Buzău.

În prima zi, gurmanzii dar și curioșii au putut degusta produse tradiționale, de la prăjituri, plăcinte, la dulceţuri aromate preparate din dovleac.

Bostanii cultivați într-o multitudine de soiuri au fost expuși cu mândire de către cultivatori chiar la intrare în spațiul care găzduiește Festivalul Zilele Dovleacului, din Poșta Câlnău. Un dovleac la dimensiuni nemaiîntâlnite îi uimește pe trecători.

”La ediția de acum doi ani am avut dovleac de 120 kilograme, acum acesta depășește 240 de kilograme. L-am cărat din grădină cu patru persoane, într-o pătură foarte rezistentă. Este un soi din America și se numește Atlantic Giant”, spune Ionel Horhocea, organizatorul festivalului.

Turiștii au fost întâmpinați de organizatori cu muzică și preparate pe bază de dovleac, bunătăţi pregătie în stil tradițional. Cele mai curtate au fost și standurile cu gogoși și plăcinte umplute cu dovleac. Sunt cele mai bune, pentru că gospodinele din Poșta Câlnău au rețete moștenite de la bătrâni și folosesc numai ingrediente naturale.

Clienții au stat răbdători la coadă și pentru delicioasele sărmăluțe fierte în coajă de bostan. ”Sărmăluțele sunt fierte în dovleac, în el punem și o jumătate de cănuță de vin alb apoi ținem la fiert 12 ore în cuptor tradițional”, spune una dintre gospodine.

Din peisaj nu au lipsit şi alte bunătăţi tradiţionale, precum cârnaţii de Pleşcoi, fripturile la grătar și vinurile potrivite pentru mâncărurile pe bază de dovleac.

Festivalul Zilele Dovleacului, din Poșta Câlnău, este organizat chiar lângă drumul european E85 care leagă Bucureștiul de Moldova.

Evenimentul născut din iniţiativa unor localnici, proprietari de bostănării, va fi deschis toată săptămâna.