VIDEO Drama eroului Ciprian Ştefan Polschi, ucis în Afganistan. Și-a riscat viața pentru copiii săi, născuți cu probleme de sănătate

Buzoianul Ciprian Ştefan Polschi, ucis joi în Afganistan, a fost avansat sublocotenent şi decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler cu însemne pentru război.Ciprian se afla la a treia misiune în Afganistan, împins de nevoia de a strânge bani pentru terapiile celor doi copii ai săi, născuți cu mici probleme de sănătate.

Povestea lui este una despre sacrificiu pentru binele familiei, pe care a pus-o mai presus de orice.

Ciprian Polschi avea 38 de ani și era pentru a doua oară în acest an în Afganistan. Ultima dată a plecat la mijlocul lunii iulie, cu speranța că va avea noroc și se va întoarce sănătos la soție și cei doi copii.

Pe 21 iulie, Ciprian se fotografia acasă, alături de familia sa. Cu un ochi râdea, dar cu celălalt lăcrima, pentru că se despărțea de cei dragi. „Îmi este foarte dor de tine! Te iubesc mai mult decât propria persoană!”, e ultimul mesaj trimis de Mihaela prin intermediul facebook. Doi băieți, Gabriel, de 11 ani, și Alex, mai mic cu doi ani, au rămas fără tată.

Prietenii familiei spun că Ciprian și-a asumat riscul de a pleca în Afganistan din nevoia de a strânge bani pentru terapiile celor doi copii ai săi. Aceștia s-au născut cu probleme de sănătate și pentru a fi ținuți în învățământul de masă au nevoie de terapii costisitoare.

47233963_2408332215908354_932239470688731136_n

”Căutau soluții să includă copiii, care au nevoi speciale, în rândul celor valizi, iar asta am apreciat foarte mult la ei. Un cuplu de oameni deosebiți, în care iubirea era puternică”, spune Ionica Tarău, prietenă a familiei.

În urmă cu o lună și jumătate, soția lui Ciprian posta ultimele fotografii alături de soțul ei, însoțite de mesaje duioase: „Să te întorci sănătos acasă la noi! Misiune ușoară! Te iubim toți trei!” / „Ultima zi acasă cu noi, înainte de plecare” sunt doar câteva dintre descrierile care sfâșie inimile apropiaților.

Ciprian Polschi îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul. Și-a pierdut viaţa ca urmare a exploziei unei maşini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.

Trupul militarului buzoian va fi adus duminică acasă și va fi înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul Eroilor din Buzău, alături de camarazii săi care au pierit în împrejurări similare. Cinci buzoieni s-au scrificat pe frontul împotriva terorismului, în mai puțin de patru ani.

Ceremonii de comemorare a militarului care a murit în Afganistan au avut loc, vineri, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii. La unitatea militară din Buzău, foştii săi camarazi au ţinut un moment de reculegere şi au vorbit despre cariera lui.

Ciprian Polschi a fost avansat sublocotenent şi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler cu însemne pentru război.

Seria neagră a pierderilor a fost deschisă de subofițerul Dan Ciobotaru, din localitatea Pinu, comuna Brăești, aflat cu Batalionul 33 Manevră în Afganistan. Pe 23 iunie 2010 și-a pierdut viața, alături de un camarad, în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu și-au pierdut viața, pe 7 mai 2016, în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani. Militarii au fost uciși de doi indivizi ce purtau uniforme ale forțelor naționale afgane de apărare și securitate.

Pe 15 septembrie 2017, a murit caporalul Mădălin Stoica, sanitar în cadrul Batalionului 280 Infanterie din Focșani care își începuse de scurt timp misiunea în Afganistan. Un vehicul capcană avea să-i pună punct misiunii. Mădălin Stoica era căsătorit și tatăl unei fetițe.