Carnea de miel va fi mai scumpă anul acesta, estimează crescătorii de animale care spun că, din cauza secetei, au cheltuit mai mulți bani pe furaje.
Fermierii din zona Buzăului anticipează prețuri mai mari chiar și cu cinci lei pe kilogram decât anul trecut. Vestea bună este că vor fi miei pentru toate buzunarele, care cântăresc mai puțin, dar și alternative pentru cei care preferă carnea de ied, considerată de mulți ca fiind mult mai gustoasă.
Buzoianul Florin Marin crește peste 400 de oi și capre în ferma pe care a moștenit-o de la tatăl său.
Peste o lună, va scoate la vânzare cel puțin 50 de miei, care mai au de luat în greutate astfel încât să ajungă la peste 25 de kilograme.
În ultimii ani, din cauza secetei profunde, asigurarea hranei pentru ovine a devenit o grijă apăsătoare pentru fermieri.
Cerealele de pe câmp s-au uscat repede iar pășunile au rămas fără verdeață mai devreme decât într-un an normal.”Anul trecut a fost unul foarte critic pentru noi din punct de vedere al furajelor care au fost mult mai scumpe fată de alți ani. La ora actuală se vinde cu14,5 lei pe kilogram în viu. Dacă se mențin prețurile astea până la Paște, cu siguranță o să fie 30 – 32 de lei kilogramul tăiat, de miel sau ied.”spune Florin Marin, fermierul buzoian.
Vestea bună este că vor fi miei pentru toate buzunarele, care cântăresc mai puțin, dar și alternative pentru cei care preferă carnea de ied, considerată de mulți ca fiind mult mai gustoasă.”Unii consideră că canea de ied e un pic mai ușoară și mai dulce. Sunt persoane care nu consumă carne de oaie și se axează pe ieduț, alții care zic că mieluțul miroase a oaie pe când iedul nu miroase.” precizează Florin Marin, fermierul din Buzău.
Fermierul buzoian mai spune că prețul carcasei de miel și ied va fi dictat de mai mulți factori, între care și eventualele restricții impuse de autoritățile sanitare.
De asemenea, își pot permite să practice tarife mari pe piața internă, dacă se mențin ridicate cererile de oi și capre din țările arabe.