Atmosferă de sărbătoare joi dimineață, la Buzău. După ultima şedinţă din an a consilierilor judeţeni, aleşii au ieşit în faţa sediului Consiliului Județean. pentru a fi uraţi de cete de colindători venite din tot judeţul.
Alaiul colindătorilor s-a oprit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața Consiliului Județean din Buzău pentru a oferi un scurt spectacol artistic.
Printre colindătorii din zonele de câmpie s-a aflat și Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, care a prezentat obiceiuri de Crăciun moştenite din vechime.
Îmbrăcaţi în straie tradiționale, artiştii populari din Padina au prezentat obiceiuri a căror semnificaţie aproape că s-a pierdut în negura vremurilor.
Puțini știu însă că Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, denumit după vechea denumire a localitatii, a implinit recent 45 de ani de activitate.
Membrii grupului de colindători au început să cânte în această formulă încă de când erau copii, însă vârsta unora și-a spus cuvântul, în ultimii doi ani patru dintre artiștii populari trecând în neființă.
“Grupul înființat de profesorul Gheorghe Vasile se numea în anul 1977 Formația de Dansuri Bătrânești. Ulterior în 1982 s-a înființat și grupul vocal șu utlerior a fost adoptat și numele actual. Formația de dansuri și grupul vocal au fost de 3 ori laureate ale Fastivalului Național Cântarea României. Ne-a fost foarte greu mai ales după Revoluție când nu nimeni mai voia să mai cânte, în ruma unui dezinteres general propagat în societate. Cumva am reușit să suptaviețuim iar în anul 2003 am obținut titlul de membri ai Academiei Artelor Tradiționale din România, după ce am câștigat Festivalul Național al Tradițiilor de la Sibiu. Acum am mai ramas doar 8 în acest grup însă 3 nu au putut participa în ultimele luni din cauza unor afectiuni medicale. Cântăm din plăcere și ne asigurăm fondurile din veniturile proprii. În ultimii ani am dezvoltat parteneriate cu Orchestrata Paliurile Mioriței, a Radiodifuziunii Române iar în prezent avem în desfasurare un proiect cultural cu Orchestra Lăutariii din Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros” ne-a declarat Chiriță Ionel, edilul comunei Padina, coordonator al Grupului de Traditii Macoveiu.
Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, a cunoscut o mare notorietate în ultimii ani, fiind prezent la evenimente culturale de mare anvergură, organizate în țară dar și în străinătate, în țări ca Republica Moldova, Bulgaria sau Germania.