O imagine a sărăciei se conturează în această perioadă pe câmpurile din Bărăgan. Familile sărmane merg să adune cocenii rămași după treierat, ca să-i bage iarna pe foc.
Ciocălăii, cum le spun sătenii din zona Buzăului, au fost mereu o sursă pentru încălzirea sobe, însă parcă niciodată nu a fost nevoie mai mare de ei ca acum.
Pe bătrâna din imagine am găsit-o la miezul zilei pe un câmp proaspăt golit de recoltă, în timp ce adună coceni.
Este ajutată de fiul ei, Nicu, și de Stela, o iapă răbdătoare.
Tanti Constantina are 80 de ani, spune că o dor toate oasele, dar că grija ca mai mare acum este să strângă o cât de mică rezervă de coceni, ca să facă față frigului.
Adunăm ciocani, să facem și noi focul, că avem lemne puține. Sunt buni ciocanii, doar îi bagi pe foc. Pensia e mică, luăm și noi tratament de banio care ne rămăn. Mi-ajunge toată iarna, că doar aprind focul, apoi pun lemne. Orcum cred că nu mai vin, penrru că nu mai pot. Mă doare mijlocul, sunt bătrână.” se plânge bătrâna.
Bătrâna și fiul ei au strâns tot anul bani pentru lemne, însă aceeași sumă pe care o plăteau și în alți ani, de data asta le-a adus mai puține lemne.
Cocenii pe care îi adună acum de pe câmp îi ajută pe cei doi să mai lungească boala, până după iarnă.
Constantina și Nicu, fiul ei în vârstă de 62 de ani, trebuie să se grăbească, pentru că proprietarii terenurilor de pe care adună ciocălăii pentru foc oricând pot intra să are pământul, iar resturile să fie îngropate.
Sunt cu zecile cei care dau năvală acum în urma combinelor care treieră porumbul, în Bărăgan, pentru a-și face provizii de coceni.
Ard la fel de bine ca lemnul, spun localicii din Țintești, și nu costă nimic. Îți trebuie doar timp, putere de muncă și un mijloc de transport. Oamenii au toate motivele să fie speriaţi de iarna care vine, după ce au aflat că lemnul de foc s-a scumpit.
Un metru cub de lemn pentru foc a ajuns să coste şi 700 lei. La ocoalele silvice, ar fi puțin mai ieftin, însă clienții trebuie să îşi asigure transportul şi chiar tăierea.