VIDEO – Mașina supremă de criptat a naziștilor, vedetă la Buzău. Invincibila ” Enigma”, expusă la Muzeul Județean

Principala armă de comunicație secretă a armatei germane în timpul celui de-al doilea Război Mondial, ce a asigurat criptarea tuturor mesajelor militare, este prezentată în premieră la Buzău. Mașina de criptat Enigma a fost împrumutată de Muzeul Județean din Buzău, de la un colecționar privat care deține această piesă rară în România.

Mașina Enigma a dat mari bătăi de cap aliaților anglo-americani în timpul războiului, aceștia fiind nevoiți să angajeze cei mai pricepuți matematicieni pentru decodificarea mesajelor secrete trimise către flota de atac germană.

Fiecare submarin al naziștilor era echipat cu o astfel de mașinărie care recepționa mesaje codificate de la cartierul general înființat în Franța ocupată.

Militarii germani erau instruiți ca în caz de eșec sau de capturare iminentă să distrugă imediat mașinile Enigma, astfel încât s-au păstrat foarte puține exemplare pe continentul european.

La Buzău este pentru prima dată când celebra „Enigma” este expusă pentru a fi cunoscută de către publicul de toate vârstele.

Mașina Enigma a fost prezentată de Muzeul Județean în cadrul expoziției de bază „Știință și tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”.