VIDEO O așezare idilică din comuna Colți s-a transformat într-un sat fantomă după plecarea ultimului locuitor

Cătunul Comarnici a fost înghițit de tot de pădure, la doar trei ani după ce a fost părăsit și de ultimul localnic.Maria Zăican, bătrâna care a locuit multă vreme singură, izolată de restul comunei Colți, s-a mutat la fiică, mai aproape de Buzău, iar gospodăria ei a fost năpădită de vegetație.

Comunitatea din Comarnici s-a stins rapid, însă în ultimele două decenii Maria Zăican se încăpățâna să trăiască în gospodăria înconjurată de case părăsite și pădure, pe o rază de câțiva kilometri.

În urmă cu cinci ani, am găsit-o pe Maria Zăican, atunci în vârstă de 81 de ani, în mijlocul animalelor din curte, cele care îi ofereau porția zilnică de mâncare sănătoasă dar și necesara cură împotriva singurătății. De doi ani nu mai mersese în cel mai apropiat sat, aflat la trei kilometri distanţă.

Nu exista gard între ograda sa şi sălbăticia munţilor, astfel că pustnica stătea mereu cu teama că i-ar putea ieşi în cale vreun urs sau haite de lupi. Ne-a povestit că a avut două căţele, pe care i le-au mâncat lupii.

A rămas fără un băiat când era mai tânără apoi i-a murit soțul, cu 15 ani în urmă, acesta fiind momentul când a părăsit pentru prima oară cătunul în care se stabilise după căsătorie. Sufocată din ce în ce mai mult de boli și neputință, bătrâna a acceptat să părăsească fostul cătun pentru a sta alături de unul dintre copii, mai aproape de Buzău.

Acum în sat nu mai locuiește nimeni, este o așezare fantomă, cu case goale, în ruină, cu garduri prăbușite și curți cucerite de pădure. ”Sunt aproape trei ani de când bătrâna Maria Zăican nu mai este în Comarnici. Am mai trecut pe acolo, iar gospodăria dânsei a început să semene cu cele din jur, abandonate de mulți ani, înconjurate de vegetație”, ne-a declarat Ciprian Chiriac, ghid din Colți.

Un cuplu de vloggeri buzoieni care care promovează destinații turistice mai puțin cunoscute a ajuns zilele trecute în satul izolat din comuna Colți, iar în filmarea postată pe canalul

”Calatori prin Romania” apare și gospodăria bătrânei, acum părăsită și cu ușile ferecate. ”Dacă vă încumetați să luați la pas cătunul Comarnici, nu veți regreta. Din el a mai rămas doar ce se vede în poze, dar locul unde se află este rupt din basme. Parcă îți și închipui cum ar fi să te trezești în fiecare zi într-o căsuță, in mijlocul pădurii”, transmit cei doi călători.

În clipul buzoienilor, aceștia mai recomandă vizitarea Platoului Martiriei și apoi continuarea drumeției spre Aluniș, ori spre Nucu, dacă turiștii vor să ajungă și la vestigiile rupestre.