O nouă atracție este pe cale să ajungă pe harta turistică a județului Buzău, mai precis, în zona Colți, cunoscută și ca ”patria ambrei”. Odată cu reabilitarea Muzeului Chihlimbarului, inițiată de noul administrator, Muzeul Județean, autoritățile locale fac demersuri pentru redeschiderea unei mine asemenea celor din care se extrage rășina prețioasă.
Puțini știu că în perimetrul muzeului din comuna Colți se află o galerie săpată în anii ’70 de autorități, exclusiv în scop turistic.
Mina are aproximativ 30 de metri lungime și un diametru de 1,8 metri. Pereții au fost consolidați cu armătură și un strat gros din beton, iar în interior fusese amenajată o mică expoziție cu unelte ale minerilor.
Oamenii din zonă spun că mina nu a fost niciodată vizitată de turiști, amenajarea fiind abandonată înainte de finalizare, din motive necunoscute.
A stat închisă publicului, până după Revoluție, când a fost transformată în ciupercărie. După o perioadă scurtă de timp, a devenit depozit pentru obiecte nefolositoare adunate din diverse gospodării.
După ce muzeul chihlimbarului a fost preluat în administrare de conducerea Muzeului Județean Buzău, care a demarat un proiect de consolidare a clădirii, autoritățile locale au decis să caute soluții pentru a valorifica în scop turistic galeria din vecinătate.
”Avem intenția să deschidem pentru public mina care a fost săpată special pentru a fi vizitată de turiști. La gura de acces vrem să facem și o expoziție, plus un loc de popas pentru turiști, cu măsuțe, suveniruri, astfel încât să realizăm o nouă atracție în comună. Despre finanțarea lucrărilor de reamenajare a minei nu avem încă o soluție”, spune Petrișor Rădulescu, primarul comunei Colți.
În acest sens, voluntari ai unei organizații a profesioniștilor în construcții au fost la sfârșitul lunii iunie la Colți, pentru o evaluare a obiectivului, prilej cu care au igienizat parțial mina sufocată de bălării și deșeuri.
Aici au găsit intacte câteva obiecte expuse demult în mină, inclusiv un vagonet pentru extracția chihlimbarului, care era înțepenit pe șine. Ele ar putea fi recondiționate și puse în valoare, odată cu galeria. Demersul de reamenajare necesită însă o investiție substanțială, care trebuie calculată de experți.