Ruginiu ca topazul, fin la gust și plin de dulceață, așa descriu vinul de tămâioasă podgorenii din localitatea buzoiană Pietroasele. Duminică, ei s-au întâlnit să sărbătorească prețioasa licoare, să-și prezinte vinurile și să dea startul la mustit. Evenimentul a debutat cu ritualul zdrobitului strugurilor de către tinere îmbrăcate în costume populare.
Sărbătoarea a fost deschisă de un alai de tineri îmbrăcați în costume tradiționale care au umplut linul de vinificație cu struguri aromați de tămâioasă românească, primii culeși în acest an.
”Pe vremuri, fiecare cetățean avea car cu boi, cu care transportau strugurii de la vie în lin, unde era zdrobit cu picioarele. Vinul care merge la lin se desoebește de cel din zdrobitor, iese un vion mai bun”, spune Matei Zăinescu, localnic din Pietroasele.
În timp ce fetele zdrobeau boabele de tămâioasă, zeci de pofticioși așteptau cu paharele întinse zeama dulce și aromată, nerăbdători să afle gustul primului must din acest an.
La sărbătoarea celui mai cunoscut soi românesc de struguri au venit zeci de producători de vinuri. Ei spun că producția de anul acesta va fi mult mai mică, dar scăderea va fi compensată de o calitate foarte ridicată.
”Anul acesta a bătut piatra și au rămas puțini struguri dar cei care sunt sunt buni”, spune Alina Bălăceanu.
Câteva sute de persoane au participat, duminică, la sărbătoarea tămâioasei românești, organizată la Pietroasele. Petrecerea a avut de toate, recitaluri de muzică populară, terase scăldate în vin și must și standuri cu preparate la grătar și mâncăruri la ceaun.
” La saramură de pui merge un vin alb demisec, la gulaș ar merge un roze iar la friptură și rotisor, un vin roșu, un merlot”, spune Cristi Dobre, bucătar.
Aflat în inima Podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită la nivel național ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din țară. Zeci de turiști vin în această perioadă a anului în zona încărcată de tradiții.
”În fiecare an venim la sărbătoarea tămâioasei, avem aici o pensiune superbă unde de fiecare dată poposim, ne simțim ca acasă, cel mai bun vin, cea mai bună tămâioasă, mi-am adus toți prietenii, ne simțim excelent”, declară Daniela Goran, turistă din Prahova.
“Tămâioasa de Pietroasele” este catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie.
Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea.