Ulmii din Pădurea Crâng, plămânul verde al municipiului Buzău, cad pe rând pradă unei infecții cu o ciupercă devastatoare, ale cărei efecte sunt vizibile. Tăierea copacilor bolnavi este singura soluție viabilă, conform cercetărilor curente.
Aproape toți ulmii din pădurea Crâng dau semne ale infecției cu ciuperca agresivă iar copacii care nu s-au frânt singuri până acum sunt puși la pământ de pădurari. În fața bolii care s-a răspândit extrem de rapid și care afectează cele aproape 200 de hectare de pădure, specialiștii nu au decât soluția de a tăia toți ulmii uscați.
„Tăierile nu sunt uniform distribuite, nici specia nu a fost, ci în anumite pâlcuri, pentru a evita atât răspândirea bolii cât și pentru a nu reprezenta un pericol pentru populația care se plimbă atât în zonă cât și în interiorul pădurii.” ne-a declarat Constantin Moiseanu director Direcția Silvică Buzău.
Sunetul drujbelor răzbate din toate părțile până pe aleile parcului și le creează oamenilor imaginea unei defișări masive.
Unii știu motivul tăierilor necontenite, însă cei mai mulți se arată revoltați că din pădurea seculară se taie ca-n codru.
Specialiștii cer prudență din partea celor ieșiți la promenadă, și avertizează populația că, până vor elimina toți ulmii bolnavi, există riscul ca aceștia să se rupă și să provoace accidente.
Extragerea ulmilor bolnavi se va realiza până la data de 31 decembrie 2021, fiind marcați pentru tăiere peste zece mii de copaci.
„Direcția Silvică va interveni cu controale și acolo unde este cazul vom interveni cu puieți forestieri ” mai spune Constantin Moiseanu.
Semnele de îmbolnăvire a ulmilor din pădurea Crâng au apărut în urmă cu mai mulți ani.
Din momentul în care copacul este atacat de această ciupercă, apar și dăunătorii de scoarță care simt copacul bolnav.
”Acești dăunători atacă și vedeți cum copacul ajunge decojit. Din păcate, ciuperca nu poate fi stăvilită pe cale chimică iar singura soluție este extragerea acestor exemplare atacate, ca să se stopeze dezvoltarea ciupercii și sigur regenerarea naturală”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău.
Din păcate, în locul copacilor doborâți, Direcția Silvică Buzău nu a plantat nici măcar un arbore.