Autoritățile de Mediu au declanșat anchete după ce au fost sesizate că în pârâul Călmățui se varsă o substanță albă venită pe un mic afluent.
Gârla Negreasca s-a albit tocmai la Albești, fac haz de necaz oamenii. De fapt, le este tare teamă că au de-a face cu o poluare ce le poate pune în pericol animalele care se adapă de aici.
De la înălțime, firul de apă albă are o lungime de câțiva kilometri până aproape de zona industrială a municipiului Buzău, unde se află mai multe firme de reciclare. Străbate câmpuri agricole și islazuri, apoi se varsă în pârâul Călmățui chiar în dreptul satului Albești.
„Dimineață am văzut laptele ăsta pe canalul ăsta, aici. L-am anunțat pe domnul primar, face analize la apă. Este o apă pentru crescători, beau apă oile, vacile, și păsările. Cred că e destul de chimică albeața asta.” ne-a declarat, Viorel Constantin, un sătean din Smeeni.
Alertat de oameni, primarul și câțiva oameni din sat au pornit de-a lungul canalului să descopere sursa deversării substanței albe. S-au oprit la Maxenu, unde apa, deși era incoloră, păstra semne ale trecerii valului de substanță albă.
Pentru sătenii care au gospodării în apropierea gârlei Negreasca, traiul de zi cu zi a devenit un coșmar, din cauza mirosului insuportabil de sulf.
Oamenilor le este teamă că au de-a face cu o deversare de substanțe chimice de la unele dintre firmele de reciclare din Buzău, ce ar putea pune în pericol animalele care se adapă de aici. Mai ales că, astfel de poluări accidentale, spune primarul din Smeeni, au mai fost în trecut pe pârâul Călmățui.”Am mai avut o chestie ca asta acum vreo trei ani, în amonte de la târgul Smeeni, când au murit toți peștii. O să mergem mai sus să vedem dacă nu cumva și acum au murit pești.” a declarat Ion Andrei, primarul din Smeeni.
Cursul de apă care trece prin zona industrială a municipiului Buzău și se varsă în pârâul Călmățui se află în administrarea Apelor Române.
Specialiștii nu știu deocamdată ce substanță se află în acest canal. Ei iau în calcul mai multe variante, inclusiv că ar fi rezultatul vreunei reacții a apei cu vreo substanță din sol, după ce pe cursul canalului au început lucrări de decolmatare.