VIDEO – Roșia bio de seră în război cu importurile ieftine, pline de chimicale. Bondarii lui Mircea Tatu, dezlănțuiți pentru o producție record

Sufocați de importurile de tomate venite din Turcia, Spania, Olanda sau Italia, cumpărătoriii aproape că nu mai au alternativă în perioada iernii sau primăverii. Singura excepție o reprezintă producătorii în sistem bio care abia mai fac față costurilor exagerate cu energia, fiind nevoiți să văndă la preț dublu ca să-și acopere cheltuielile.

Se apropie sărbătorile Pascale și românii vor fi nevoiți să pună pe masă roșii și castraveții, din import.

Specialiștii au avertizat în ultimii ani despre  gustul îndoielnic al tomatelor și legumelor hrănite cu chimicale pe sol artificial,însă alternativele sunt aproape inexistente.

Tradiția legumicolă din România a depășit de zeci de ani granițele Europei, însă producția internă de roșii, castraveți sau alte leguminoase nu poate face față importurilor din cauza costurilor de producție.

Din acest motiv producătorii din Romănia sunt aproape inexistenți în piețe sau supermarketuri.

O spun specialiștii din cercetare care se zbat și ei să țină piept unei concurențe nemiloase venite din țări cu climă.mult mai blândă decăt cea de la noi.”Costurile.mari de producție îi descurajează pe mulți cultivatori care ajung să lupte cu concurența ce vine din țări cu climă mai blândă si care pe deasupra mai au și subvenții foarte mari. Sunt cazuri rare în care legumicultorii români vor scoate roșii și castraveți, de Paște însă vom.avea din import, așa cum.ne-am obișnuit   Abia la sfârșitul lui mai începutul lui iunie vom.putea spune că producătorii românii vor fi prezenți pe piață.”ne-a declarat Academicianul Costel Vânătoru.

Din fericire mai există și minuni, făcute de legumicultori inimoși. Excepția de la regulă o reprezintă un buzoian care a investit sute de mii de euro într-o plantațiè de roșii cultivate în sistem bio.

Tomatele produse de el într-o seră din Cochirleanca sunt gustoase și ecologice. 

Sunt polenizate cu bondari pentru o nproducție mare iar fermierul nu le stropește cu chimicale ca să nu le altereze gustul.

Pentru a ține bolile la respect,legumicultorul buzoian folosește anumite specii de insecte care mențin plantele sănătoase fără a fi nevoit să toarne otrăvuri peste ele.

Deși roșiile sunt fără cusur, cu un gust excelent, fiind produse în sistem 100 % ecologic, cel care s-a încăpățânat să lupte cu importatorii spune că are  prețuri duble de producție.”Ca să treci de iarnă trebuie să consumi cantități imense de cărbune, pe care noi îl folosim ca să încălzim sera. Când tragi linie și vezi că trebuie să vinzi cu 15 lei kilogramul ca să acoperi cheltuielile, nu te simți prea confortabil când vezi că se vând  pe piață roșii din Turcia cu 7 lei pe kilogram.Oamenii nu știu ce au în ele dar realizează că nu au deloc gust.Din fericire noi ne-am făcut deja clienți care vin și cumpără cantități mari pentru că au văzut ce gust și calitate au tomatele noastre.” ne -a declarat Mircea Tatu, singurul producător de legume bio din județul Buzău.

Chiar înainte de Paște, puținele roșii produse la Cochirleanca vor ajunge direct în piețe.

Mircea Tatu estimează că nu va putea aproviziona piață din Buzău decât cu câteva sute de kilograme pe zi.

Și anul acesta cele mai multe răsaduri de legume produse în sistem certificat sunt scoase la vanzare de către Stațiunea de cercetare legumicolă SCDL Buzău.