VIDEO Șapte ani apocaliptici pentru un afacerist din Stâlpu. O fermă e distrusă periodic de hoți și de incendii ivite din senin

2674

O fermă din localitatea buzoiană Stâlpu pare a fi blestemată din cauza urgiilor din ultimii ani care nu mai contenesc. Dacă nu-i dă nimeni foc sigur o calcă hoții spun sătenii în șoaptă, speriați că s-ar putea molipsi și ei de un asemenea calvar care te distruge psihic și te mai arde și la buzunare.

Ferma familiei David din localitatea Stâlpu a fost răvășită de un incendiu violent produs vineri după amiază , de la un foc pus intenționat pe un teren viran, care ulterior a scăpat de sub control.

De vină ar fi câțiva săteni care ar fi aprins resturi vegetale, flăcările fiind purtate de vânt chiar în ograda ghinionistului afacerist.

În urmă cu 7 ani, chiar în plină noapte s-a iscat primul incendiu care a distrus peste 500 de tone de nutreţ şi întregul adăpost de animale .

Peste 60 de vaci, multe dintre ele gestante, se aflau legate în grajd. 25 de animale au pierit în flăcări cu lanţul de gât, ele nu au mai avut nicio scăpare. Incendiul devastator a produs pagube uriașe însă afaceristul a luat-o de la capăt cu toate că în această perioadă, hoții au făcut ravagii în ferma familiei David.

Vineri după-amiază, s-a înnegrit cerul comunei buzoiene Stâlpu după ce flăcările uriașe au cuprins furajele și vegetația uscată din ferma de animale de la marginea localității. Focul s-a apropiat rapid de zidurile grajdului în care erau adăpostite peste 180 de vaci și 50 de oi.

Cel de-al doilea dezastru de amploare care s-a abatut asupra fermei familiei David din comuna Stâlpu, n-a mai luat viața niciunui animal, însă pagubele sunt din nou foarte mari.

Angajații fermei, ajutați de mai mulți săteni, au salvat animalele înainte să ajungă mașinile pompierilor.

Sătenii acuză că oameni de la ajutorul social ar fi fost puși de primărie să incendieze vegetația uscată, de unde a pornit tot dezastrul.

Primarul neagă acuzațiile și spune că sunt doar răutăți aruncate de anuniți oameni care au ceva de împărțit cu el.” Vă rog să mă credeți că sunt doar minciuni aruncate de o femeie cu care sunt în conflict pentru un teren. Ne aflăm în judecată și aruncă tot felul de răutăți asupra mea. Sunt oameni inconștienți care dau foc dar pe care nu-I pun eu să facă așa ceva. Chiar acum am prins unul pe câmp care și-a dat foc la vegetația din vie. Iarba e uscată și se extinde rapid, astea sunt cauzele. A fost doar ghinion că a ajuns la dânsul la fermă”.ne-a declarat sâmbătă Geoabă Stelian, primarul localității Stâlpu.

Pompierii au intervenit cu trei autospeciale de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și una de la o formațiune civilă. S-au aprins aproximativ 220 de tone de furaje depozitate pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Pompierii au făcut brazde pentru a nu se extinde flăcările la gospodăriile și terenurile din apropiere.

Tot în ultimii șapte ani, ferma lui David a fost călcată constant și de hoți. O spune tot primarul localității Geoabă Stelian care știe și el ca toți sătenii, că afacerile de familiei ale lui Ion David sunt puse la grea încercare de tot felul de răufăcători puși pe căpătuială.“I-au tot furat de la fermă și au fost anchete care s-au lăsat și cu condamnări. Din păcate n-au mai găsit mare lucru din ce li s-a furat, doar piei de animale aruncate pe camp și oase. Știu că l-au prins pe unul care fura de la ferma lui David și apoi făcea carne de mici pe care o vindea. Poate și dânsul este vinovat că nu și-a mai refăcut gardul după ce s-a distrus.” a mai spus primarul.

Afectat de coșmarul pe care îl trăiesc de atâția ani, Dan David , fiul afaceristului din Stâlpu, spune că singura soluție este să vândă tot și să închidă ferma.” Nu vreau să comentez nimic , doar că ar trebui să vindem și să plecăm de-aici. E singura soluție ca să mai salvăm ceva“ a precizat fiul afaceristului David.

Pompierii și comisari ai Gărzii de Mediu au declanșat o anchetă pentru a găsi sursa dezastrului care i-a provocat fermierului din Stâlpu o pagubă uriașă.

Incendiul ar fi pornit mai întâi la vegetația uscată și deșeurile depozitate pe un teren din vecinătatea fermei, după care s-a extins din cauza vântului.