Un mic eleșteu de la marginea Comunei Vadu Paşii a devenit mai popular ca oricând după ce locul gâştelor şi al raţelor din sat a fost luat de lebede, care vieţuiesc aici într-o colonie de peste 80 de exemplare. Au fost îndrăgite repede de copii.
O clasă de la şcoala din Vadu Paşii, judeţul Buzău, a avut parte de o lecţie de zoologie mai puţin obişnuită. Copiii au ieşit în natură, pe malul unei bălţi de pe prundul Buzăului, pentru a admira o colonie de lebede care și-a găsit adăpost în comuna lor.
Elevii de clasa a șaptea au învăţat de la profesoara lor că frumoasele păsări ar fi trebuit să migreze încă din toamnă spre sudul continentului doar că nu au mai plecat datorită temperaturilor ridicate.
Cunoscătorii spun că acest comportament al lebedelor este de fapt unul anormal fiind generat doar de schimbările climatice care au devenit flagrante în ultimii ani.
Din acest motivlebedele și-au anulat drumul către sudul, mai însorit, al Europei pentru că aici au găsit hrană dar şi temperaturi ridicate în aer şi apă.
Bătrânii satului sunt de părere că vremea a luat-o razna mai ales că în alți ani în aceeași perioadă lacul era înghețat bocnă.
Autorităţile din Vadu Paşii se gândesc serios să ofere luciul de apă unui investitor în turism pentru că lebedele fac un adevărat spectacol natural la marginea comunei lor.
Lebăda albă, cea care poposeşte zilele acestea pe balta de lângă Vadu Paşii, este o pasăre acvatică migratoare, una dintre cele mai mari zburătoare.
Toamna târziu ea migrează din Scandinavia şi Rusia, către ţările Mediteranei şi din Orientul Mijlociu.