Adăposturile antiaeriene din Buzău, „eliberate” de borcanele cu murături. În urma acțiunii au rămas munți de gunoaie

Este forfotă mare în blocurile din municipiul Buzău care au adăposturi antiaeriene amenajate la subsol. Locatarii au primit termen de 24 de ore de la Primărie să golească boxele în care aveau depozitate borcane cu murături, conserve, sticle de vin și grămezi de vechituri.

Boxele din subsol vor fi reamenajate, astfel încât la nevoie să poată adăposti populația în condiții decente.

Vizați de măsura transmisă de Primăria Buzău sunt locatarii din peste 30 de blocuri din oraș, cele marcate cu triunghiul albastru pe fond portocaliu, simbolul Protecției Civile.

Majoritatea oamenilor s-au conformat și au eliberat repede spațiile destinate apărării populației în caz de război. În urma lor au rămas munți de gunoaie, care au fost ridicate de reprezentanții serviciului de salubritate.

Locatarii au rămas acum fără loc de depozitare pentru butoaiele cu murături sau compot, dar sunt convinși că aceste adăposturi îi vor salva la nevoie.

”Aveam murături, varză, cartofi. Nu prea ne convine măsura, dar trebuie să ne apărăm dacă vin rușii peste noi”, declară Traian Vișinoiu, pensionar din cartierul Micro 5.

Reprezentanții Protecției Civile din Buzău susțin că aceste adăposturi vor fi amenajate, însă abia după vor primi suficiente fonduri de la Guvern.

”Noi așteptăm să le reamenajăm cu filtroventilație, chiuvete de apă legare la apă din instalația principală, cu toalete. De ceea ce am găsit acum, pur și simplu ne-am mirat și noi. Dar unii bătrâni care stau de 40 de ani în acele blocuri spun că au tot adunat și depozitat acolo murături, bicilete”, Declară Marian Popa, șef Protecția Civilă Buzău.

În municipiul Buzău sunt 39 de adăposturi de protecție civilă, dintre care doar 28 sunt publice. Un astfel de adăpost poate primi între 200 și 500 de persoane.