Scumpirea pâinii devine o măsură tot mai previzibilă pentru următoarele săptămâni, cel mai târziu din toamnă. Motivul: producția de cereale cu mult sub așteptări, care va duce în mod sigur la scumpirea grâului și a făinii. Brutăriile își permit prețurile vechi cât încă mai au stocuri de făină.
Brutarii ciulesc urechile la veștile de pe câmp, de unde vin deja semnalele de alarmă ale agricultorilor cu privire la o posibilă criză a cerealelor. Ei spun că dacă se scumpește făina, automat măresc prețul pâinii. Din păcate, sunt semne că acest deznodământ este inevitabil.
Georgian Calotă, un fermier din comuna Balta Albă, explică de ce este iminentă cel puțin dublarea prețului la grâu. În primul rând, războiul din Ucraina a eliminat o sursă importantă de cereale către piața europeană. Apoi, au fost înregistrate scumpiri uriașe în faza de pregătire a culturilor.
Lucrările agricole, semințele, substanțele folosite și forța de muncă au necesitat costuri de două ori mai mari decât au fost anul trecut. Problema cea mai gravă a fost cauzată însă de seceta pedologică, fenomen din cauza căruia marii cultivatori de grâu au recoltat mult mai puțin decât se așteptau.
”Anul acesta am recoltat o cantitate de grâu de zece ori mai mică decât într-un an normal din punct de vedere climatic. La fel au obținut aproape toți cultivatorii de cereale din această parte a țării. Deci, în depozite va fi mult mai puțin grâu din producția autohtonă de anul acesta”, spune Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.
Pentru înfiinţarea culturilor de cereale, agricultorii au investit între 3.000 şi 4.000 de lei la hectar, pe lucrările de arat, discuit, semănat, pe îngrăşăminte şi forţă de muncă. Pierderile sunt uriașe iar cuantumul despăgubirilor de la stat, spun fermierii, va influența și prețul de vânzare a grâului.
Deocamdată, fabricile de pâine mai au stocuri vechi de făină. De exemplu, o brutărie din comuna buzoiană Mărăcineni își permite să mențină prețurile neschimbate la franzelă până la sfârșitul verii.
Brutăria din Mărăcineni produce cel puțin o mie de pâini pe zi, în funcție de cererile din magazinele de desfacere pe care le aprovizionează de două ori pe zi. Folosește cel puțin 600 de kilograme de făină albă de calitate superioară în fiecare zi, din care prepară trei tipuri de pâine coapte la vatră, la gramaje diferite.
”Prețul este încă foarte bun, dar în cazul în care cumpărăm materia primă scumpă automat trebuie să scumpim. Folosim o făină de calitate și nu îți convine să o iei mai scump iar tu să dai pâinea la același preț. Franzela la 300 de grame este la 2 lei, avem la 400 de grame, care costă 2,5 lei, și pâine rotundă de 500 de grame, la 3 lei”, spune Camelia Popa, brutar.
Zilele trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că România va avea asigurată în acest an cantitatea de grâu necesară consumul intern, chiar dacă producţiile sunt mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei.
Aproximativ 16.000 de hectare de teren cultivate cu grâu sunt afectate de seceta pedologică, anunță Ministerul Agriculturii.