Banca de Gene de la Buzău va primi finanțare în 2021 pentru a funcționa cu 30 de cadre

Promisiunea finanțării Băncii de Gene de la Buzău, a venit de la ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei întâlniri de lucru cu cercetătorul Costel Vânătoru. Demersul a fost inițiat de parlamentarii liberali, Vlad Pufu și Gabriel Avrămescu. Decizia a fost salutată de toate asociațiile producătorilor de legume din țară.

Prezenți, miercuri, la o întrunire cu ministrul Adrian Oros, reprezentanții asociațiilor de legumicultori din Vidra, județul Ilfov, precum și cei din județul Olt, au ținut să salute decizia Ministerului Agriculturii de a da undă verde înființării Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale de la Buzău.

Proiectul fusese abandonat de autorități, la sfârșitul anului 2019, deși exista o Hotărâre de Guvern de înființare a Băncii de Gene la Buzău, chiar și un sediu pentru această unitate.

”Pentru spații protejate importăm 95 la sută dintre semințe, neavând creații românești, iar pentru câmp, undeva la peste 60 la sută sunt din afară. De aceea trebuie să refacem baza de semințe românești, să reabilităm soiurile românești, iar ei au înțeles că pot prospera dacă producem semințe în România și refacem aceste branduri de creații românești, fie că vorbim de varza de Buzău autentică, de pepenii tradiționali, de prazul de altădată, de tot ce aveam în trecut și era apreciat în piață. Asociațiile susțin acest proiect pentru că știu că este o adevărată resursă”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene.

Banca de Gene îi va ajuta pe fermierii din toată țara care în prezent sunt nevoiți să importe semințe de legume și zarzavaturi. Unitatea va duce la salvarea și păstrarea soiurilor autohtone.

”Asociațiile profesionale așteaptă acest proiect al Băncii de Gene deoarece noi importăm cantități mari de semințe, semințe care sunt scumpe, și nu întodeauna au gustul și aromele legumelor românești. Populația a început să ceară legumele tradiționale și, sigur, Banca de Gene este cea care poate asigura semințele legumelor adevărate românești, cu certificat de autenticitate”, declară cercetătorul Costel Vânătoru.

Cercetătorul buzoian spune că instituția care va funcționa cu 30 de angajați va deveni principala resursă de semințe atât pentru producătorii cu suprafețe mari de teren, cât și pentru cei care vor să aibă în grădini roșiile, vinetele sau castraveții care se cultivau odinioară.