Buzăul, în topul județelor cu cele mai multe vânzări de terenuri agricole

Buzăul se află printre județele cu cele mai multe vânzări de suprafețe agricole din România. Astfel, în 2021, au fost vândute suprafețè uriașe, care însumate ating 3.747 de hectare de teren.

Tranzacțiile au explodat la Buzău, în ciuda faptului că, de anul trecut, este în vigoare o lege care stabilește noi reguli în ceea ce privește vânzarea de terenuri agricole.

Reprezentanții Direcției Agricole Buzău consideră că modificările legislative sunt benefice deoarece au menirea de a-i scoate de pe piață pe samsarii de terenuri.

Noua lege în domeniu spune că pentru vânzarea de pământ, fermierii trebuie să aibă minimum cinci ani de cetățenie română, să aibă domiciliul în zona respectivă și să aștepte cel puțin 90 de zile până la tranzacționarea terenului.

Conducerea Direcției Agricole Buzău consideră că noile reglementări legislative în ceea ce privește tranzacționarea de terenuri agricole sunt menite să îi ajute pe fermierii aflați la început de drum.

Concret, în județul Buzău, cele mai multe tranzacții de terenuri agricole au fost efectuate în localitatea Ziduri, unde au fost vândute 306 hectare, iar prețul maxim a fost de 4 lei pe metrul pătrat.

Cea mai mare tranzacție a fost, însă, înregistrată la prețul de 60 lei pe metru pătrat, în extravilanul localității Vernești. De asemenea, prețuri mari au mai fost înregistrate și în localitățile Gălbinași și Merei. Aici, prețul maxim al unui teren agricol a ajuns și la 30 de lei pe metrul pătrat.

La polul opus, localitățile care au înregistrat cele mai mici prețuri sunt Vintilă Vodă, Valea Salciei și Bozioru. Aici, s-au vândut terenuri chiar și cu 1 leu pe metrul pătrat.