Seceta prelungită din sudul și estul țării ar putea compromite o bună parte din culturile de toamnă înființate de fermieri. În județul Buzău, cultivatorii de grâu, orz și rapiță sunt aproape resemnați că 2022 va fi un an cu recolte foarte slabe.
Agricultorii își pun totuși nădejdea în obținerea unor despăgubiri de la stat, dar, mai întâi, pagubele de pe câmp trebuie inventariate. În cadrul Prefecturii Buzău au fost deja constituite comisii de inventariere din care fac parte specialiști de la APIA, Direcția Agricolă și primării.
Din fericire, printr-un ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Afacerilor Interne, au fost prelungite termenele de inventariere a pagubelor provocate de secetă pedologică
La inițiativa Ministerului Agriculturii a fost modificat Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, care stabilește și formularistica necesară în ceea ce privește constatarea, evaluarea și centralizarea pagubelor înregistrate la culturile agricole.
Potrivit MADR principalele modificări vizează următoarele:
-pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
-procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
-rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.
Astfel, pentru culturile înființate în toamna anului 2021, depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri agricole înscriși în evidențele APIA, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv.
Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), George Sava, precizează că singura soluție de combatere a secetei pedologice din S-E României, este reluarea urgentă a lucrărilor la canalul de irigații Siret-Bărăgan. Agenția pentru Domeniile Statului are în prezent în administrare aproximativ 320.000 de hectare, distribuite la nivelul întregii țări. „Situația actuală din agricultura Românie din partea de sud est nu este una deloc bună. Pentru astfel de situații este nevoie de masuri urgente. Modificarea legislației privind constatarea pagubelor produse de seceta era necesara ca un prim pas. Insa ,,MARELE PAS,, trebuie făcut prin reluarea urgenta și în forță a lucrărilor la CANALUL SIRET BARAGAN! A fost făcut de MADR-Guvernul României un mic pas acum cca 3 săptămâni prin aprobarea indicatorilor tehnici și economici și a începerii lucrărilor până la KM 23. În ambele variante avem nevoie si de Dumnezeu!” a mai spus George Sava, directorul general al Agenției Domeniilor Statului.
În calitate de fost secretar general adjunct în Ministerul Agriculturii, George Sava a făcut demersuri pentru declararea canalului Siret-Bărăgan drept obiectiv de importanță națională
El a tras un semnal de alarmă precizând că deși județul Buzău are o suprafaţă importantă de teren agricol în zona de câmpie, nu dispune de o reţea de canale de irigaţii necesare pe timp de secetă.
Singura excepţie o reprezintă Canalul de Vest care a fost decolmatat în cea mai mare parte, cu fonduri guvernamentale, în perioada 2018-2019.
”Revine ca un blestem din trecut necesitatea continuării şi finalizării Canalului Siret-Bărăgan. Dacă s-ar finaliza lucrările la canalul Siret – Bărăgan, s-ar putea iriga cea mai vastă şi mai fertilă zonă agricolă a României. De asemenea, după reluarea lucrărilor, s-ar putea crea noi locuri de muncă.” declara George Sava în urmă cu doi ani.
După 1990, au existat mai multe tentative de reluare a lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, din partea diferitelor guverne, dar fără să rezulte nimic concret.
Dacă acest canal va fi realizat, s-ar putea asigura irigarea a 800 de mii de hectare de suprafață agricolă în Câmpia Română. Investiția s-ar ridica la 2,6 miliarde de euro.