Veștile negative care curg în rafală, imaginile cu impact puternic asupra creierului sunt stimuli care pot amplifica anxietatea, avertizează un reputat medic psihiatru din Buzău.
Buzoianca Violeta Petrescu este unul dintre cei care au constatat în ultimele zile că viața le este puternic zdruncinată de războiul care face ravagii dincolo de hotarele țării noastre. Femeia, care se apropie de 70 de ani, mărturisește că se simte din ce în ce mai neputincioasă și golită de speranță.
”Nici noaptea nu pot să mă odihnesc din cauza asta. E o stare de încordare permanentă care sigur că e alimentată de veștile din Ucraina. Noi până în zori pierdem vremea, nădăjduind că de la o oră la alta se va schimba ceva, să nu mai moară tineri, oameni nevinovați, atâtea pierderi materiale. Și-așa eram noi zdruncinați din cauza pandemiei”, spune Violeta Petrescu.
De mai bine de o săptămână, suntem bombardați non-stop cu imagini și informații din Ucraina, despre copii morți, clădiri rase de pe fața pământului, care ne induc un tablou pe cât de sumbru, pe atât de amenințător. Toate acestea au un impact puternic asupra creierului. Sunt stimuli care pot produce grave tulburări psihice, după cum avertizează psihiatrul buzoian, Maria Cristache.
”Avem neliniște, anxietate, care în diferite grade de severitate poate să dea angoase, poate să dea tulburări nevrotice serioase, chiar somatice, de la palpitații, sufocări, dureri abdominale, la tulburări de somn, la scăderea ritmului veghe-somn, tulburări de adaptare, la scăderea ritmului și a eficienței în activitățile cotidiene”, spune dr. Maria Cristache, medic psihiatru.
Specialiștii spun că cei mai afectați în plan psihologic sunt adulții trecuți de 50 de ani, adică cei care s-au născut înainte de Revoluție și au simțit pe pielea lor neajunsurile din regimul comunist.
”Mass-media vine permanent cu informații și date care nu fac parte din arealul nostru firesc, de aceea oamenii încep să reacționeze în plan afectiv, emoțional, cu stări din ce în ce mai pline de anxietate, pline de neliniște, de nesomn. Probabil că o să asistăm în săptămânile viitoare și la tulburări nevrotice anxioase”, transmite medicul Maria Cristache, psihiatru.
Copiii și tinerii sunt atinși mai degrabă de stările modificate ale adulților din jurul lor. ”Mama se uită toată ziua la știri și spune că nu o să se termine bine, e îngrijorată. Adulții au problema asta, au un moral mai scăzut. În timpul orei de istorie, am vorbit despre război și profesorul, care este mai bătrân, a spus că îi este frică lui personal că am putea ajunge să se reinstaureze comunismul în partea de est a Europei”, spune Andrei, un licean din Buzău.
Pentru a micșora riscul de a fi afectați emoțional, specialiștii ne recomandă să ne deconectăm pe cât posibil de la sursele de informații necenzurate și neverificate, să ne menținem ritmul obișnuit de viață și să întreprindem activități pozitive.