Căderi de bolovani pe DN 10, în zona lacului de acumulare Siriu:”Șoferii se expun unor riscuri foarte mari”

Șoferii care circulă pe Drumul Național 10, în zona lacului de acumulare Siriu, se expun unor riscuri mari, din cauza pericolului generat de căderile de bolovani de pe versanți. Este avertismentul transmis de către Direcția Regională Drumuri și Poduri Buzău (DRDP), care anunță totodată că va începe lucrări pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic.

Zona este cunoscută pentru căderile de pietre pe carosabil, iar cei care tranzitează drumul sunt rugați să circule cu prudență și să respecte semafoarele amplasate în zonă. Problemele de pe șoseaua care leagă Transilvania de Muntenia apar mai ales după episoade lungi de ploi sau ninsori.

În septembrie 2022, precipitațiile abundente au dus la desprinderea mai multor bolovani de pe versanți și prăbușirea lor pe suprafața carosabilă. Problema a apărut la kilometrul 87, în apropiere de viaductul Stânca Tehărău, și a provocat oprirea pentru câteva ore a traficului auto.

Frecvent, pe traseul Drumului Național 10, în zona Barajului Siriu, se înregistrează  alunecări de teren, pietre și bolovani, din cauza structurii și texturii terenului, a nivelului pânzei freatice, a fenomenului de îngheț-dezgheț, a scurgerii apelor de pe versanți și a fenomenelor meteorologice și hidrologice.

„Efectele acestor alunecari sunt grave, cu afectarea unor suprafețe mari de teren, cu degradarea platformei drumului și creșterea riscului de producere a evenimentelor rutiere”, precizează Direcția Regională Drumuri și Poduri Buzău (DRDP).

Drumul Naţional DN 10 Buzău-Braşov este cea mai scurtă legatură între Muntenia si Ardeal şi are un trafic de peste 5.000 de autovehicule pe zi, în special camioane. Tocmai de aceea, DRDP Buzău atrage atenția participanților la trafic să circule cu prudență, respectând semafoarele și indicatoarele rutiere.

„Este adevărat că priveliștea este una superbă și tentația de a opri pentru a realiza o fotografie, este mare, însă nu trebuie să uitați că oprirea și staționarea sunt strict interzise pe tronsoanele de drum pe care au loc alunecări”, transmit reprezentanții DRDP Buzău.

În perioada următoare, pe Drumul Național 10, în zona Barajului Siriu, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzău va demara lucrări de rănguire și montare plase pe versant, astfel încât participanții la trafic să circule în condiții de siguranță.