Canalul de irigații Siret – Bărăgan ar putea resuscita mica deltă a Câmpiei Râmnicului

Se întrezărește o timidă speranță pentru ca lacul Amara, secat complet în urmă cu două săptămâni, să redevină mica deltă a Câmpiei Râmnicului, așa cum era odinioară. Potrivit unei organizații de mediu, s-a ajuns la această situație din cauza secetei, dar și a proastei administrări de către Ministerul Mediului.

Lacul a fost declarat rezervație naturală în 1995 și găzduia numeroare specii de păsări protejate. Șacalii au ocupat acum întinderile de stuf și atacă noapte de noapte gospodariile oamenilor.

Balta Amara din județul Buzău se întinde pe o suprafață de 800 de hectare și era alimentat din râul Buzău. Din cauza secetei extreme, dar și a lipsei alimentării constante cu apă, lacul a secat. Odată cu el au dispărut și zeci de specii de păsări, care cuibăreau în această zonă.

O filmare cu drona arată proporțiile dezastrului. În locul în care era apa, acum este deșert. Localnicii își aduc aminte cu regret de lacul lor, care era un adevărat paradis.

De vină pentru această situație, spun cei de la Agent Green, sunt responsabilii din Ministerul Mediului, care nu au reușit să gestioneze corect această problemă.

”Motivele care au dus la pierderea acestei arii protejate sunt atât seceta multianuală cât și administrația consecvent de proastă a autorităților care țin de Ministerul Mediului care au sperat an după an că vor veni ploi și zăpezi abundente și care nu au asigurat menținrea legăturii directe a lacului Amara cu râul Buzău care era principala sursă de alimentare cu apă”, transmite Agent Green.

După secarea lacului, localnicii au acum și altă problemă. Șacalii au ocupat întinderile de stuf rămase după retragerea apei și atacă noapte de noapte gospodăriile oamenilor.

”Sunt mulți șacali care înainte nu existau. Atacă mai mult prin marginile alea de sat, că stuful e gol, fără apă. Trebuie să faci garduri cu plase înalte, să ai câini, să mai ieși pe afară din când în când”, spune un sătean din Amara.

Din fericire, speranțe ca lacul să redevină ce a fost odată încă mai sunt. De mare ajutor, spun autoritățile, va fi o importantă lucrare hidrotehnică despre care se vorbește din ce în ce mai mult în ultima vreme. Este vorba despre Canalul de irigații Siret – Bărăgan care, dacă va fi amenajat, va trece suficient de aproape de balta secată încât să-i asigure reumplerea.

”Ca soluții, nu vedem mare lucru de făcut decât această investiție uriașă pe care statul român trebuie să hotărască să o facă, anume canalul Siret – Bărăgan. Traseul estimat pentru canalul Siret – Bărăgan trece prin acea zonă. Probabil nu ar fi mai mult de un kilometru sau doi kilometri de conductă de amenajat pentru a se alimenta și un astfel de lac”, declară Daniel Țiclea, prefect.

Lacul Amara din județul Buzău a fost declarat rezervație naturală în 1995. În prezent se află în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Protejate, și are un custode desemnat. Am încercat să obținem un punct de vedere de la cel care a concesionat lacul, dar acesta a refuzat.