Casa Vergu Mănăilă, transformată într-o locuință tradițională din spațiul buzoian

Una dintre clădirile emblematice ale municipiului Buzău, Casa Vergu Mănăilă, datată încă din secolul al XVIII-lea, a fost transformată într-o locuință tradițională din spațiul buzoian. La deschiderea colecției au fost prezente și oficialități locale.

Colecția de etnografie și folclor de pe strada Războieni este una impresionantă. Este vorba despre o întoarcere în timp într-o casă țărănească din secolul XIX și prima parte a secolului XX.

Toate piesele colecției sunt originale, unele fiind donate de către localnici, altele fiind achiziționate de către Muzeul Județean Buzău.

Pentru amenajarea acestei expoziții permanente, conducerea Muzeului a apelat la un cunoscut expert în acest domeniu. Este vorba despre Doina Ciobanu, doctor în istorie, fost director al instituției.

Timp de 10 ani, clădirea cunoscută buzoienilor sub denumirea de Casa Vergu Mănăilă a fost supusă unor ample acțiuni de igienizare și reparații.

Specialiștii de la Muzeul Județean spun că imobilul, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este cea mai veche clădire civilă din oraș.

Vizitarea expoziției din Casa Vergu Mănăilă se poate face începând de astăzi, cu respectarea unor măsuri de securitate sanitară.

Muzeul Județean Buzău va redeschide, luna viitoare, și Muzeul Chihlimbarului de la Colți, închis de anul trecut pentru modernizare. La Colți există o colecţie cu peste 300 de piese de romanit, tip de chihlimbar unic în lume, care se găseşte în peste o sută de nuanţe.