Pentru a scăpa de aglomerație dar și de dogoarea asfaltului din timpul verii, buzoienii aleg să migreze temporar de la oraș la sat, în locuințe bătrânești, care pot fi cumpărate cu sume decente. Renovareaa caselor vechi nu necesită investiții foarte mari, deoarece se face cu materiale tradiționale și forță de muncă locală.
În ultimii ani, repopularea satelor cu orășeni sătui de caniculă și poluare a devenit un adevărat fenomen mai ales în zona dealului Istrița, din județul Buzău. La Bădeni, sat aflat aproape de culmea dealului Istrița, nicio casă bătrânească nu mai este disponibilă.
Pe ultima au cumpărat-o soții Lupu, din orașul Buzău, care și-au propus să o renoveze în următoarele luni și să o transforme în locuință sezonieră. De fapt, Aurel Lupu a răscumpărat casa care a aparținut străbunicilor săi și trage tare pentru a o face din nou locuibilă.
„Am găsit în beci niște capete de pat foarte vechi, pe care vreau să le restaurez și să le păstrez. Scrie pe ele că sunt din 1903. Casa e și mai bătrână”, ne spune Aurel, noul proprietar al imobilului vechi de la sfârșitul anilor 1900.
De când s-au apucat de refacerea locuinței, soții Aurel și Flori vin frecvent la curte, unde găsesc liniștea, răcoarea și aerul curat care le lipsesc atunci când serviciul îi obligă să locuiască în apartamentul din Buzău.
„Într-adevăr, fiind zonă de deal adie vântul tot timpul. E un alt aer față de oraș”, ne spune Flori Lupu, proprietar.
Casa în stil muntenesc a familiei Lupu, cu prispă, beci și fundație din piatră, este construită din materiale care se găsesc și acum în zonă. De aceea, renovarea ei nu este extrem de costisitoare, mai ales dacă lucrările sunt făcute cu meseriași din rândul localnicilor.
„Cu balegă de animale și pământ vrem să o refacem. Cu materialele pe care le avem și cu multă răbdare se rezolvă să aducem cât mai mult la ce a fost odată această casă frumoasă”, declară Pompiliu Marin, meșter din Bădeni.
La Bădeni, în ultimii doi ani, mai bine de zece case bătrânești au fost cumpărate și renovate de orășeni. Ele au devenit case de vacanță, în care proprietarii lor se refugiază la sfârșit de săptămână sau în concedii.
Ca soții Lupu, orășeni care decid să lase confortul din București, Buzău sau alte centre urbane, pentru traiul într-o gospodărie de la țară, sunt din ce în ce mai mulți.
Îi găsim chiar și în comuna Cozieni, satul Pietraru, unde este o comunitate izolată și îmbătrânită. Într-o casă construită cu peste o sută de ani în urmă și abandonată de peste două decenii este iar viață de patru luni încoace.
„Am venit, văzut, plăcut și cumpărat. A fost atracția aceea ca atunci când te îndrăgostești. Noi am vrut o viață simplă, din foarte multe puncte de vedere”, ne mărturisește Steluța David, noul proprietar al imobilului din Pietraru.
Casa a fost cumpărată de un cuplu de brăileni cu mai puțin de cinci mii de euro, ca să le fie cămin pentru tot restul vieții. Pe Steluța și Costin, noii proprietari, i-am găsit pe prispă, bucurându-se într-o liniște binefăcătoare de traiul simplu descoperit în Munții Buzăului.
„Am învățat să fac dulceață, să fac siropuri naturale, pentru sănătate. Aici, timpul se oprește în loc, faci toate cu calm și în același timp cu respect față de natură”, spune Steluța.
Case bătrânești, părăsite de foștii lor proprietari, sunt cu sutele în zona de munte a județului Buzău. Pot fi cumpărate cu sume ce pornesc de la 2.000 de euro. În Lopătari, frecvent vin persoane din afara comunei să caute case vechi de vânzare sau terenuri pe care să-și ridice locuințe.
„Chiar săptămâna trecută au venit doi tineri să întrebe cum pot cumpăra gospodării vechi. Sunt numeroase astfel de cereri, însă în multe cazuri tranzacțiile sunt îngreunate de actele de proprietate neclare, de moșteniri neîncheiate. Sunt căutate în primul rând satele cu accesibilitate ușoară, cu infrastructură bună”, declară Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari.
Valoarea unui imobil vechi este dată de stadiul degradării, de confortul asigurat, terenul din jur și accesibilitate. Cele mai scumpe astfel de gospodării se găsesc în apropierea orașelor, unde sunt drumuri asfaltate, utilități și peisaje unice.
Cei interesați să cumpere și să restaureze vechi locuințe pot descărca gratuit un ghid al caselor din Subcarpații de Curbură, oferit de asociația care administrează Geoparcul Ținutul Buzăului.