Cel mai bun usturoi din România, cultivat la Buzău: „Benone” are un succes teribil !”

Usturoiul Benone omologat anul trecut, are un succes teribil, care întrece orice așteptări. Considerat a fi cel mai bun usturoi românesc, soiul este disponibil pentru cultivatori iar producătorii sunt asaltat cu comenzi din toată țara, pentru a livra semințe.

Singurul fermier care a ales să cultive noul soi de usturoi este din localitatea buzoiană Râmnicelu, zonă de lângă orașul Râmnicu Sărat renumită prin suprafețele uriașe de teren pe care se cultivă anual usturoi dintr-o populație locală.

Vale Jecu este numele celui ce pare că a tras lozul câștigător atunci când a riscat cultivând noul soi, Benone, îmbunătățit la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău.

”Am reușit după ani de studiu să înmatriculăm acest soi sub denumirea de Benone, amintind de cântărețul nostru iubit, care și aprecia acest soi de usturoi. Vorbim de o creație biologică românească veche care a fost actualizată prin muncă de cercetare, practic prin restrângerea valabilității caracterelor aduse la stadiul de soi. Am ridicat-o de la stadiul de populație locală la rangul de soi, înmatriculat în catalogul plantelor de cultură”, spune Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

În 2021, fermierul din Râmnicelu a cultivat 20 de hectare de usturoi Benone, de pe care a recoltat aproximativ 40 de tone. După ce a fost ținut câteva săptămâni la uscat, usturoiul Benone a ajuns pe rafturile supermarketurilor, iar vânzările au fost peste așteptări.

”Nu credeam că are un impact atât de mare. Acest usturoi este deosebit față de ce găsim noi în comerț, la acest moment, având un gust dulce, ușor acrișor și iute, mai intens decât la alte soiuri. Are rezistență foarte bună la boli, rezistență foarte bună la iernare, până la minus zece grade, fără niciun pic de probleme”, explică fermierul din Râmnicelu.

Acesta mai spune că usturoiul Benone are foarte multe straturi de protecție, ceea ce îi oferă o rezistență foarte mare pe timpul iernii.

Localitatea Râmnicelu este vestită la nivel naţional pentru gustosul usturoi produs aici de multă vreme. Pământul bun şi priceperea generaţiilor de cultivatori au făcut ca această legumă-condiment să capete în timp multe calităţi.

”Am găsit un legumicultor inimos la Râmnicu Sărat care a fost dispus să cultive și chiar să riște cu această cultură, aflată într-o competiție dură cu importurile de usturoi care sunt cu căpățâna mare, atractiv din punct de vedere comercial, dar departe de gustul și aroma autentică a soiului Benone”, spune Vânătoru.

Soiul creat de cercetătorii buzoieni a primit numele după regretatul cântăreț de muzică populară Benone Sinulescu, care era pasionat printre altele și de grădinărit. Sub noua denumire, înregistrată inclusiv la OSIM, usturoiul produs în Buzău va fi cultivat și în alte zone din țară. Vali Jecu, primul producător al usturoiului Benone, a fost contactat de mulți legumicultori din țară, ca să le vândă semințe.

”Sunt singurul din țară, deocamdată, care produce usturoiul Benone, însă deja l-am vândut și în alte localități pentru multiplicare. Am primit comenzi din Bacău, din Vaslui, Iași. Mai vine în această săptămână cineva din Pitești, deci vom găsi acest usturoi cu gust unic și în aceste zone”, spune Vali Jecu, producător de usturoi.

Anul trecut, Buzăul a fost principalul producător de usturoi. Nu mai puţin de 146 de legumicultori din acest județ, cei mai mulți din comuna Râmnicelu, au ales să cultive usturoi, buzoienii primind peste 21% din subvențiile alocate programului la nivel național.