Cel mai iute ardei din lume, cultivat de Costel Vânătoru, prezentat la un congres științific organizat la Paris

Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL). Soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, atrage tot mai mult atenția comunității științifice, deoarece prezintă o concentrație de două milioane de unități pe scara Scoville, dublu față de următoarele soiuri competitoare.

Cel mai iute ardei a fost prezentat pentru prima oară în anul 2014, la Congresul Mondial de Horticultură din Australia. A întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină, adică substanța care conferă iuțeală ardeiului.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a unui important congres de horticultură găzduit de Franța soiul de 200 de ori mai iute decât un ardei iute obișnuit, realizat de o echipă coordonată de academicianul Costel Vânătoru. Lucrarea a obținut aprecierea celor 2.500 de delegații din peste 150 de țări.

„Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre ardeiul iute a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de SCDL Buzău la ediția din acest an a International Horticultural Congress organizat în Franța”, potrivit unei comunicări a Ministerului Agriculturii.

Lucrarea despre ardeiul iute realizat la SCDL Buzău, la care se face referire în enunțul Ministerului Agriculturii, conține rezultatele obținute de cercetătoarea Ovidia Agapie și a obținut premiul ISHS Young Minds pentru cel mai bun poster și va fi publicată ulterior în cel mai prestigios jurnal horticol.

Acest ardei iute a ajuns la două milioane de unităţi Scoville, cu mult peste conţinutul unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville. Nu poate fi mâncat, spune cercetătorul buzoian, deoarece gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. Este folosit în industria farmaceutică și la fabricarea substanțelor iritant-lacrimogene.

După mulţi ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat aproape o mie de varietăţi de ardei iute, multe nefiind comestibile din cauza conţinutului ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea.