Clienții pescăriilor din Buzău, speriați de virusul care a omorât peste 100 de mii de păstrăvi. Veterinarii dau asigurări că boala nu se transmite la om

Vestea contaminării unei păstrăvării din Buzău cu un virus care ucide peștii s-a răspândit repede printre clienții pescăriilor. Mulți dintre aceștia spun că, deocamdată, se feresc să mai cumpere păstrăv, chiar dacă veterinarii dau asigurări că boala nu este transmisibilă la om.</strong>

Virusul care le provoacă septicemie hemoragică peștilor din specia salmonidelor a închis temporar păstrăvăria din localitatea buzoiană Bâscenii de Jos, singura administrată de către Romsilva.

Exploatația piscicolă oferă anual spre vânzare 14 tone de păstrăv curcubeu, o specie extrem de apreciată de români.

Aproape 100.000 de pești au fost eutanasiați iar bazinele de creștere au fost golite, pentru dezinfecție.

Păstrăvăria din Buzău livra pește proaspăt pentru foarte mulți clienți, unii veniți de la sute de kilometri distanță. În această perioadă, erau programate vânzări care însumau mai bine de două tone de păstrăv curcubeu.

Vestea contaminării păstrăvăriei din zona de munte a județului Buzău s-a răspândit deja printre clienții pescăriilor din Buzău, mulți dintre ei afirmând că, deocamdată, se feresc să mai cumpere păstrăv.

”Au spus că păstrăvul de Buzău e contaminat cu un microb, adică nu e bun de mâncat, și că au fost sacrificați mulți. Teoretic, spun că nu afectează omul, dar ai totuși o teamă. Am cumpărat altfel de pește”, ne-a declarat un client.

Virusul care ucide peștii din specia salmonidelor și care a închis pentru moment păstrăvăria din Buzău este una foarte puțin cunoscută în România. Doar câteva cazuri au fost indentificate până acum pe teritoriul țării noastre.

”Acest virus provoacă exoftalmia, adică ieșirea ochilor din orbită, tegumentul la păstrăvul curcubeu se înnegrește și apar hemoragii la nivelul înotătoarelor. La examenul anatomo-patologic, se constată hemoragii la nivelul organelor interne, chiar și la nivelul musculaturii”, declară Iulian Moca, medic veterinar DSVSA Buzău.

Chiar dacă boala păstrăvilor nu se transmite la om, medicii veterinari au luat decizia distrugerii întregului efectiv piscicol. Bazinele în care erau crescuți peștii sunt acum dezinfectate, iar întreaga activitate ar putea fi reluată abia peste câteva luni.

”În prima fază se procedează la o dezinfectare foarte riguroasă a întregii păstrăvării, inclusiv la spațiul verde; păstrăvăria este izolată cu totul, adică niciun fel de material biologic nu intră și nu iese. După minimum șase săptămâni se pot face repopulări, dar foarte riguros controlate, în sensul că materialul biologic care se aduce va fi supus analizelor”, declară ing. George Tăicuțu, șeful Ocolului Silvic Cislău.

Păstrăvăria din Bâscenii de Jos și-a început activitatea din anul 1981, atunci cînd au fost populate primele bazine. Aici erau crescuți păstrăvii curcubeu, cei mai apreciați de români. Unitatea va fi despăgubită pentru pierderile suferite.