Comportamentul agresiv la volan, sancționat drastic din 27 februarie. Polițiștii buzoieni au demarat o campanie de informare, în trafic

Pe 27 februarie, intră în vigoare noile modificări ale Codului Rutier, care prevăd amenzi mai mari pentru unii dintre şoferi, sancţionarea comportamentului agresiv şi suspendarea permisului de conducere şi pentru 120 de zile. Pentru atenţionarea buzoienilor cu privire la schimbările legislative, poliţiştii au început să deruleze în trafic acţiuni informativ-preventive.

Potrivit polițiștilor buzoieni, comportament agresiv înseamnă, printre altele, folosirea repetată a semnalelor sonore și luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație, deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens.

La fel este clasificată și circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul, atât înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă nejustificată a vitezei, pentru a intimida șoferul acestuia.

Tot la conducere agresivă mai sunt incluse pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților, accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public, mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână și realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti.

Cei care vor manifesta un comportament agresiv în trafic, fără să existe consecințe vor risca atât o amendă din clasa a doua de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei), cât și suspendarea permisului timp de 30 de zile.

În cazul în care în urma acestui comportament agresiv se va produce un accident de circulație cu pagube materiale, sancțiunile vor fi mai dure. Amenda va fi din clasa a treia de sancțiuni (între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei), iar suspendarea permisului auto se va aplica pentru 60 de zile.

Dacă șoferii au mai fost sancționați pentru aceeași faptă într-un interval de șase luni de la restituirea permisului auto, perioada de suspendare, aplicată odată cu sancțiunea contravențională aferentă va fi majorată automat cu 30 de zile.