Comuna Pardoși, fără cazuri de Covid-19, de aproape nouă luni

O comună din județul Buzău este neatinsă de valul cinci al pandemiei de coronavirus. Este vorba despre Pardoși, unde rata îmbolnăvirilor este zero. În 2020, comuna Pardoși a reuşit, aproape nouă luni, să ţină departe de hotarele sale boala care a făcut numeroase victime în lume.

Comuna Pardoși se află în nordul județului, în Subcarpații de Curbură, la 25 de kilometri de municipiul Râmnicu Sărat.

În comunitatea retrasă, nu s-a înregistrat nici măcar un caz de infectare cu SARS-CoV-2 de la începutul anului, perioadă care coincide cu valul cinci al pandemiei.

În 2020, comuna Pardoși a reuşit, aproape nouă luni, să ţină departe de hotarele sale boala care a făcut multe victime în lume.

„Purtăm masca şi ne luăm toate măsurile de igienă, pentru că nu avem bani de spitalizare. Dacă vedem că cineva nu poartă mască, îi atragem atenţia ca să nu ne îmbolnăvim”, declara în noiembrie 2020 domnul Gheorghiţă Avramescu, localnic din Pardoși.

Aproximativ 500 de persoane locuiesc în cinci sate răsfirate pe dealurile din zona cursului superior al Câlnăului. Unul dintre sate, Valea Șchiopului, are un singur locuitor, un bărbat de 74 de ani.

”Dacă eu mă duc la oraş o dată la o lună, de unde să iau boala”, a declarat Gheorghiţă Avramescu.

La polul opus, de asemenea previzibil, este municipiul Buzău unde incidența cazurilor de Covid, în ultimele 14 zile, este de 21,29 la mia de locuitori. La acest capitol, municipiul Rm. Sărat stă mult mai bine, având o rată de îmbolnăvire de 9,68 la mia de locuitori.