Ideal pentru a modula temperatura interioară în funcție de temperatura exterioară, aerul condiționat este un aparat care seduce din ce în ce mai multă lume datorită multiplelor sale avantaje. Vrei să alegi și tu un aer condiționat și nu știi ce să alegi înainte de a face această achiziție?
Aparatul de aer condiționat se alege în funcție de casă și de caracteristicile sale, de felul în care va fi folosit, ocazional sau regulat, de numărul de persoane care stau în spațiul de încălzit sau de răcit. Dar, trebuie să se țină cont și de calitatea izolării construcției pe care o deții, de mediul în care locuiești și de orientarea sa în raport cu soarele. Să nu uităm nici de bugetul disponibil.
Care sunt diferitele tipuri de aparate?
Fie că alegi aparate de aer condiționat inverter, multisplit sau portabile, trebuie să știi că există diferite criterii de care să ții cont atunci când vrei să faci cea mai bună alegere, modelele fiind și ele importante.
Aparatul condiționat monobloc. În versiunea sa fixă, se va prinde estetic de un radiator mural și va evacua aerul cald dintr-o încăpere înspre exterior. Se adaptează cel mai bine apartamentelor cu încăperi de mai puțin de 35 de metri pătrați. Este foarte compact și foarte ușor de instalat. Acest tip de aparat de aer condiționat pompează aer cald în camera în care se află și îl respinge printr-o conductă de evacuare pentru a fi scos printr-un perete sau fereastră.
La peste 35 de metri pătrați poți alege aparatul de aer condiționat bi-split sau multi-split care poate încălzi până la cinci încăperi cu o singură unitate exterioară. Capacitatea aparatului condiționat poate să fie determinată în funcție de numărul de încăperi de răcit sau de tipul de casă.
În versiunea sa flexibilă, va face același lucru, dar aerul va fi răcit și eliberat printr-un furtun care trebuie să fie fixat într-o fereastră.
Aparatele de aer condiționat split sunt concurente sau o bună alternativă la aparatele de aer condiționat monobloc. Acestea au două părți: una în interior și una instalată la exterior. Sunt cea mai bună soluție pentru o garsonieră mai ales sau o încăpere care nu este mai mare de 35 de metri pătrați. Dar, există și unele modele adaptate unor suprafețe mai mari de la 40 la 60 de metri pătrați.
Aparatul de aer condiționat inverter este un aparat clasic, care afișează un mod de funcționare simplu, de bază și care se bazează pe principiul totul sau nimic. Atunci când detectează o temperatură exterioară prea ridicată, acesta se pune în funcțiune apoi se oprește atunci când în încăpere se ajunge la temperatura dorită. Ciclul se tot repetă ziua sau noaptea.
Ce putere trebuie să alegi pentru un aparat de aer condiționat?
Puterea necesară pentru un aparat de aer condiționat trebuie să fie determinată de suprafață și de înălțime, dar și de numărul de încăperi. Depinde și de izolarea casei și de expunerea sa. Va trebui să faci deci un fel de bilanț termic care să țină cont de toți parametrii pentru a afla puterea ideală. O formulă simplă de calcul este: înmulțeste lungimea și lățimea camerei cu 3.3, după aceea înmulțește rezultatele între ele. Numărul obținut trebuie înmulțit și el cu 25. Rezultatul obținut este necesarul de BTU pentru camera respectivă. De exemplu, pentru o cameră de 3 x 5 m = 9.9 x 16.5 = 163.3 x 25 = 4080 BTU. Dacă acea cameră este foarte călduroasă, mai trebuie să adaugi 10%.
Consumul de energie.
Frecvența de utilizare
Folosirea aerului conditionat crește consumul lunar de energie electrică în funcție de frecvența de utilizare, cu o creștere de 15%, pentru mai puțin de 4 ore de utilizare pe zi și cu 25%, pentru mai mult de 4 ore de utilizare pe zi.
Clasa energetică
Un dispozitiv cu o clasă energetică între A+++ și A va fi mai scump de achiziționat. Dar, pe termen lung, va fi mult mai economic.
Eticheta energetică
Indică clasa energetică a dispozitivului. De asemenea, va permite să stabilești unele comparații între diferitele dispozitive, în funcție de:
- măsurarea decibelilor, exprimată în dB;
- rata EER (Energy Efficiency Rating) care este raportul dintre capacitatea de răcire și energia electrică necesară pentru această operațiune;
- consumul de energie în kWh, adică cheltuiala în kW pe o perioadă de o oră.
Instalare și buget
Instalare
Unitatea interioară a aparatului de aer condiționat trebuie să fie instalată într-o zonă deschisă și ușor accesibilă. Unitatea exterioară, la rândul ei, este așezată pe sol sau pe un suport de perete.
Cel mai bine este să angajezi pentru instalare un profesionist. Pe lângă instalarea perfectă a echipamentului și punerea în funcțiune, acesta va oferi un contract de întreținere a aerului condiționat.
Buget
Acesta trebuie calculat în funcție de mai multe variabile și diferă în funcție de aerul condiționat ales, modul de instalare, etc.