Temperaturile din ce în ce mai ridicate favorizează reapariția unor insecte care pot provoaca boli extrem de grave. Printre cele mai temute sunt și căpușele care prin înțepături pot transmite la om, un parazit periculos ce poate declanșa boala Lyme, cu efecte devastatoare asupra sistemului nervos.
Cristina Răduţă, medic specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a SJU Buzău, spune că în țara noastră există peste 25 de specii de căpuşe.
Nu orice mușcătură de căpușă este însă periculoasă, ci doar cele ale speciei care transmite boală Lyme sau borelioza, supranumită şi “boala cu o mie de feţe”, din pricina faptului că simptomele ei sunt foarte asemănătoare altor boli.
Persoana înţepată de căpuşă trebuie să se prezinte cât mai repede posibil la camera de gardă a celui mai apropiat spital.
Medicul Cristina Răduță spune că există multe metode empirice pentru a extrage căpuşele, însă acestea prezintă riscuri pe care mulţi nu le conştientizează.
”Căpuşa se poate rupe în timpul extracţiei sau poate fi strivită, iar tot conţinutul se transferă astfel în corpul pacientului”, spune dr. Cristina Răduţă.
Pentru a nu exista risc de contaminare, insecta trebuie să fie extrasă în primele 24 de ore de la înţepătură. Perioada optimă este de 72 de ore, timp în care pacientul trebuie să se prezinte la spital.
Personalul medical dezinfectează locul în înţepăturii şi extrage insecta printr-o procedură simplă şi nedureroasă, după care transferă pacientul către camera de gardă de la Boli Infecţioase.
Aici i se recomandă administrarea unui medicament în scop profilactic, pentru prevenirea complicaţiilor.
Pacientul va monitoriza locul înţepăturii timp de 31 de zile și trebuie să fie atent la eventualele modificări la nivelul pielii. Orice indiciu trebuie tratat cu seriozitate, spune medicul infecţionist, şi este motiv pentru o nouă prezentare la un cabinet specializat.
Sunt două sezoane în care căpușele sunt active. Unul este la începutul primăverii, din martie până în iunie, iar celălalt, în lunile septembrie-noiembrie, dar mai redus ca intensitate.
Căpușele preferă zonele cu vegetaţie abundentă, în special pajiştile de la marginea pădurilor, parcurile şi orice zone cu vegetaţie înaltă.
De aceea, pentru a reduce riscurile, medicii recomandă ca atunci când ieşiţi în natură, în zonă cu vegetaţie, să purtaţi pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului.
Pe de altă parte, este necesară tunderea vegetaţiei în această perioadă, pentru a crea un mediu mai puţin propice dezvoltării căpuşelor.