Depuneri de praf saharian cum nu au mai fost, în județul Buzău. Fenomenul ar fi amplificat de schimbările climatice

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. În Buzău un astfel de fenomen a mai fost însă niciodată nu a avut o asemenea intensitate.

Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini după ce, marți spre miercuri noapte, a plouat. În Buzău, depuneri de praf saharian au mai fost însă niciodată nu au avut o asemenea intensitate.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.

Nu mai departe de acum o săptămână o altă masă de aer încărcat de particule de praf saharian a ajuns deasupra României.

Praful saharian este o suspensie fină de particule de praf și nisip transportate de vânt din deșertul Sahara și zonele înconjurătoare.

Această masă de particule se ridică adesea în atmosferă din cauza vânturilor puternice și a fenomenelor meteorologice specifice, călătorind pe distanțe mari și ajungând uneori chiar până pe alte continente.

Specialiștii au remarcat însă o amplificare fără precedent a fenomenului încă din toamna anului trecut, considerat cel mai cald și secetos din istoria măsurătorilor meteo din zona bazinului Mediteraneean.

Mai mult lipsa acută a precipitațiilor din zona Sahel ar fi condus la amplificarea fenomenului prin transportul unor cantități mai mari de praf fin peste Marea Mediterană.

Dacă în cazul mașinilor, problema se rezolvă cu un drum la spălătorie, în cazul oamenilor care se expun acestor particule de praf, efectele sunt mai greu de îndepărtat.

În cazul persoanelor cu afecțiuni pulmonare sau alergii este recomandată purtarea măștilor întrucât nisipul adus de norul saharian conține particule de magneziu, fier, uneori și fosfor și mercur, care sunt toxice pentru organism.

Potrivit medicilor, praful saharian poate irita căile respiratorii și poate provoca probleme precum tusea, dificultatea în respirație, congestia nazală și exacerbarea afecțiunilor respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.