Deșertificarea și seceta, tot mai prezente în Băraganul buzoian: furtunile de praf și vijeliile, noul tipar climatic, cu efecte nedorite, în agricultură

Un fenomen meteo extrem de ciudat s-a declanșat, marți după-amiază, într-o zonă extrem de extinsă din Bărăganul buzoian, între localitățile Padina și Pogoanele. Nou tipar climatic, cauzat de încălzirea globală, este tot mai pregnant, generând în zonă vijelii putternice, secete prelungite și chiar furtuni de praf din cauza eroziunii solului.

Fenomenul meteo este amplificat de lipsa precipitațiilor din ultimele luni dar și de rafalele de vânt care depășesc 70 de kilometri pe oră.

Încă o zi cu fenomene meteo extreme vor mai avea de îndurat locuitorii din Bărăgan, cu furtuni de praf și resturi aduse de pe câmpurile uscate de secetă.

Zidul de praf, care se vede de la kilometri depărtare, se înalță în plină zi la peste zece metri înălțime.

Acest fenomen neobișnuit, observat în ultimii ani de fermieri, are loc odată cu modificarea tiparului climatic, în zona de câmpie a județului Buzău.

Vântul puternic și uscat amplifică uscăciunea din zonă, într-o perioadă în care culturile agricole de toamnă suferă din lipsa precipitațiilor, când teoretic ar fi trebuit să fie acoperite cu zăpadă și nicidecum cu praf.

Potrivit specialiștilor, furtunile de praf se vor manifesta frecvent în anii ce vor veni, tocmai în această zonă, întrucât multe din terenurile agricole sunt deja afectate de eroziune.

Pentru Bărăgan veștile nu sunt deloc bune, tendința fiind de aridizare accelarată a terenurilor agricole și de transformare a zonei într-un areal semideșertic, din cauza schimbărilor climatice.

Fenomenul poate fi stopat doar prin plantarea de perdele forestiere.