Deșeuri medicale periculoase, descoperite pe șoseaua de centură a Buzăului

Echipaje ale Poliției Locale au descoperit sâmbătă câteva mii de teste Covid-19 expirate aruncate pe marginea drumului, pe Șoseaua Nordului, din Buzău. Va fi declanșată o anchetă pentru identificarea sursei deșeurilor medicale periculoase.

Viceprimarul Buzăului, Ionuț Apostu, a postat sâmbătă pe Facebook mai multe fotografii cu pachetele găsite pe șoseaua de centură a orașului, aproape de pădurea Crâng, în care se aflau teste antigen expirate în 2022. Poziția lor, lângă un drum extrem de tranzitat, indică faptul că cel care le-a aruncat ar putea fi de oriunde din țară.

Eliminarea acestor teste Covid-19 în asemenea mod, scrie Ionuț Apostu, este o faptă extrem de gravă, deoarece vorbim despre deșeuri medicale periculoase, care trebuie neutralizate în condiții stricte.

Conform declarației făcute de reprezentantul autorității locale, această acțiune reprezintă un pericol major pentru sănătatea publică și nu poate fi tolerată. Vor fi luatemăsuri pentru a se asigura că astfel de fapte nu se vor mai repeta.

În acest sens, luni dimineață, va fi depusă o plângere la Poliția Municipală pentru anchetarea acestui caz și sancționarea celor responsabili.

„Este o faptă extrem de gravă pentru că vorbim de deșeuri medicale periculoase ce trebuie neutralizate în condiții stricte! Cu costuri financiare ridicate pentru orice cabinet/farmacie! Lucrurile nu vor rămâne așa, nu putem tolera astfel de fapte! Luni dimineață voi depune o plângere la Poliția Municipală pentru anchetarea acestui caz deoarece sănătatea buzoienilor este cea mai importantă, și trebuie sancționați poluatorii! Deșeurile medicale reprezintă un pericol major!”, este mesajul transmis de viceprimarul Ionuț Apostu.

Sunt frecvente situațiile în care muncitorii de la salubritate găsesc în tomberoane cutii întregi cu medicamente sau alte produse medicale expirate. Asta, deoarece mulți nu știu că ele trebuie returnate farmaciilor și preferă să le arunce în coșul de gunoi sau în toaletă.

Nefiind predate corespunzător, pastilele poluează solul și râurile, afectând întregul ecosistem. Îndemnul farmaciștilor este ca atunci când observați că aceste medicamente au expirat, să vă deplasați la cea mai apropiată farmacie și să le predați acolo, chiar dacă acest lucru va dura puțin mai mult timp, ca ele să poată fi incinerate corespunzător.