Experți în irigații din Israel, chemați la Buzău să ajute la implementarea unui proiect inovator. Terenurile din Țintești, salvate de secetă cu apă epurată

Un grup de experți în irigații, din Israel, au fost chemați la Buzău să ajute la implementarea unui proiect pilot pentru România. Primăria pregătește o serie de investiții care vor permite ca apa ajunsă în stația de epurare a orașului să fie utilizată la irigarea terenurilor agricole. Apa epurată va fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole din zona de sud a municipiului și în comuna Țintești.

Proiectul de a utiliza în agricultură circa zece milioane de metri cubi pe an de apă filtrată de stația de epurare a fost anunțat la sfârșitul verii de către edilul-șef al Buzăului, Constantin Toma.

Apa epurată care se deversează în râul Buzău va fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole din zona de sud a municipiului și în comuna Țintești.

„Va fi un proiect pilot de cercetare la nivel național. De la Buzău, proiectul poate fi extins în toată țara, cu avantaje considerabile. Nu vom mai arunca apa, o vom folosi pentru irigare și îngrășământ, vom reduce și prețul final al apei, epurarea e mare consumatoare de energie”, a declarat Constantin Toma, primarul Buzăului.

Apa va fi stocată în câteva lacuri artificiale, unde se va face o epurare naturală, fără consum de energie și resurse. „Gravitațional, prin canale deja existente, apa va ajunge la culturile agricole. Pompajul va fi redus, doar la finalul traseului”, explică Nicolae Mărăcine, fost director general al ANIF..

Pentru a spori șansele de reușită, la solicitarea primarului Constantin Toma, la Buzău au ajuns ambasadorul Israelului, Reuven Azar, și o echipă de specialiști din această țară, clasată pe primul loc în lume la acest capitol.

„Am făcut apel către specialiștii israelieni, iar Domnul Ambasador a reacționat imediat prin această vizită la Primăria Buzău. (…) Israelul este pe primul loc în lume, utilizând 70% din aceste ape pentru irigații. Tehnologiile israeliene pentru reutilizarea apelor uzate tratate răspund obiectivelor Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene, privind politicile de mediu, reprezentând în același timp o soluție eficientă pentru combaterea deficitului de apă și creșterea productivității agricole”, a scris Constantin Toma pe pagina sa de Facebook.

Edilul comunei Țintești, Aurel Stoica, crede că implementarea unui proiect de o asemenea anvergură ar salva de la faliment mulți fermieri greu încercați de secetă. „Toată comunitatea așteaptă un astfel de proiect întrucât vara acesta am avut pagune mari pe ogoare din cauza secetei. Va fi o gură de oxigen pentru culturile de porumb sau de grău care în acest an au fost calamitate aproape în totalitate.” a declarat Aurel Stoica, edilul comunei Țintești.

Proiectul a stârnit interesul ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a promis că va susține acest proiect inedit ce ar putea salva agricultura din jurul orașului. Primarul Buzăului precizează la rândul său că, dacă se va asigura finanțare de la Guvern, acest proiect pilot la nivel național ar putea fi pus în aplicare peste aproximativ trei ani.

În România sunt peste 300 de stații de epurare. Folosirea apei de aici va fi un avantaj considerabil pentru agricultură și mediu, în condițiile secetei și deșertificării din anumite zone.