Facturile uriașe la energie îi forțează pe agricultorii din Buzău să investească în panouri fotovoltaice

Astfel, dacă unii au decis să reducă suprafețele cultivate, alții și-au regândit planul de afaceri. Un legumicultor buzoian, de exemplu, a investit peste 20.000 de euro în panouri solare, cu care va reuși să-și asigure consumul pentru un an.

Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca, județul Buzău, are solarii încălzite care însumează peste 5.000 de metri pătrați. Pentru a face față eventualelor scumpiri la energie, fermierul și-a instalat panouri fotovoltaice cu o putere de 27 kWh, suficient pentru a acoperi consumul atât pentru sere cât și pentru locuință.

„Investiția care se ridică la peste 20.000 de euro în această instalație am făcut-o pentru că veneau facturile foarte mari, plus că se auzea că o să ajungem să plătim cinci lei pe kilowatt. La un patru, cinci lei pe kilowatt, intrăm în faliment”, spune Mircea Tatu, legumicultor.

Solariile lui Mircea Tatu consumă peste 9.000 de kilowați lunar, cei mai mari consumatori fiind instalațiie de irigat și pompele de recirculare. Fermierul din Cochirleanca spune că a scăpat deocamdată de emoții. Pentru a face și mai multă economie, cultivatorul de legume a coborât plafoanele solariilor, suprafața încălzită devenind astfel mult mai mică.

„Într-un an de zile, instalația pe care o avem ar trebui să ne acopere sută la sută din necesarul de consum. Mă refer la încălzirea casei și la pompele de recirculare a apei în solarii, care necesită un consum destul de mare. Numai aceste pompe consumă undeva la cinci kilowați pe oră”, declară Mircea Tatu.

Facturile foarte mari i-au forțat pe alți legumicultori să renunțe la culturi. Unii au ales să își reducă drastic suprafețele, în timp ce alții au renunțat de tot la această ocupație. Toate cheltuielile producătorilor, fie că vorbim de electricitate sau cu încălzirea, se vor reflecta și în prețul legumelor care vor ajunge pe tarabele din piețe în următoarea perioadă.