Fenomen periculos, scăpat de sub control, în mai multe localități din Buzău. Prefectura a declanșat o serie de controale în județ

Pompierii buzoieni s-au luptat, în ultimele zile, cu un val de incendii, pornite de la cetățenii iresponsabili care au dat foc vegetației uscate și au lăsat focul nesupravegheat, Prefectura a declanșat o serie de controale în județ, care s-au lăsat deja cu sancțiuni.

În urma verificărilor, s-a constatat că trei dintre incendii au avut loc în arii naturale protejate, fapt ce constituie infracțiune, sancționabilă cu amendă sau închisoare de la trei luni, la un an.

O altă situație îngrijorătoare a reprezentat-o incendierea unor suprafețe traversate de conducte de gaz, fapt care s-ar fi putut transforma într-o tragedie.

Miercuri seară, un incendiu puternic a făcut scrum stufărișul și vegetația uscată de pe o suprafață de peste 15 hectare de teren, între localitățile buzoiene Maxenu și Smeeni.

Pompierii din Smeeni și echipaje sosite din Buzău au intervenit cu mai multe autospeciale de stingere, pentru a ține focul departe de lăcașul de cult aflat lângă șosea.

Autoritățile continuă demersurile pentru identificarea tuturor proprietarilor de teren pe care au avut loc incendii necontrolate, urmând ca în funcție de rezultatul anchetelor, aceștia să fie sancționați prin neacordarea subvențiilor de la APIA.

Până în prezent, echipe formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, APIA, sprijiniți de polițiști și jandarmi, s-au deplasat în localitățile Scorțoasa, Berca, Ulmeni, Năeni, Pietroasele, Cochirleanca, Ziduri, Ghergheasa, Gălbinași și Poșta Câlnău.