Fermierii din Buzău, nevoiți să scumpească brânza și laptele:”Este un efect nedorit al secetei extreme”

Seceta prelungită generează scumpiri și în sectorul produselor lactate, inclusiv la brânzeturi. Din cauza lipsei de nutrienți din hrana vacilor, acestea dau din ce în ce mai puțin lapte, iar prețurile pentru consumatori încep să crească.

Pajiștile uscate, hrana deficitară

Crescătorii de animale se confruntă cu dificultăți mari în asigurarea hranei pentru animale. Pajiștile s-au uscat devreme, iar proviziile de furaje adunate sunt limitate și sărace în nutrienți.

În zona de câmpie a Buzăului, fermierii spun că vacile găsesc cu greu smocuri verzi care să le potolească foamea. „Dacă nu are furaje suficiente, scade intensitatea grăsimii din lapte”, spune un crescător din comuna Ziduri.

Lipsa de furaje de calitate a afectat direct producția de lapte, care a scăzut semnificativ, mai ales în fermele mici. Nicu Aldea, un fermier din comuna Ziduri, care crește peste 40 de vite din rasa Bălțată Românească, menționează că vacile aflate în lactație au ajuns să dea în medie doar 10 – 15 litri de lapte pe zi, în condițiile în care, în mod normal, ar putea produce mai mult.

„Nu știm dacă vom mai putea ieși din iarnă, prețul laptelui e foarte mic și producția a fost redusă de secetă. Este un efect nedorit al secetei extreme”, spune acesta.

Prețuri mai mari la lactate și brânzeturi

Pentru a menține producția, crescătorii sunt nevoiți să cumpere furaje mai scumpe, cheltuială ce se reflectă în prețurile finale pentru consumatori.

În piața din Buzău, un kilogram de brânză de vaci se vinde cu 30 de lei, în timp ce brânza mixtă costă 35 de lei. Untul de casă a ajuns la 70 de lei pe kilogram, iar smântâna la 20 de lei kilogramul.

Deși clienții sunt nemulțumiți de creșterile de preț, mulți înțeleg efortul din spatele acestor produse. „E și munca lor, trebuie să umble cu vacile pe câmp”, a spus un client.

Vânzătorii din piață recunosc că situația este dificilă. „Mai avem din anii trecuți cereale și alte rezerve. Dacă nu aveam, nu știu cum ne-am fi descurcat”, mărturisește un comerciant de brânzeturi.

Scumpirile vor continua în contextul în care fermierii se luptă cu provocările aduse de secetă și de costurile ridicate pentru furaje.