Fermierii înființează deja culturi de primăvară în locul grâului distrus de secetă 

Buzăul este unul dintre județele cele mai afectate de secetă. Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile nefirești dau peste cap calculele fermierilor care au apucat să înfiinţeze culturi pe câmp. Grâul a fost lovit mai întâi de un ger năprasnic care l-a găsit fără stratul protector de zăpadă.

 Vasile Crăciun, fermier din comuna buzoiană Mărăcineni, a investit aproximativ 3.000 de lei la hectar în cultura de grâu. În iarnă, plantele ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute pentru o dezvoltare firească însă el a înfrățit prea devreme și a început să se usuce.”Așa ceva nu am mai întâlnit, adică în perioada asta de șase luni, din iarnă să nu avem decât vreo 20 de litri în șase luni, nu am văzut așa ceva”, spune Vasile Crăciun, agricultor din comuna Mărăcineni, județul Buzău.

 Grâul cultivat de acesta nu a văzut nicio picătură de ploaie în perioada de vegetație iar agricultorul privește neputincios cum i se risipește toată investiția.”Spicul a ajuns în faza de burduf iar dacă mai avea niște condiții de umiditate, mai avea șanse. Acum nu mai sunt speranțe. După acastă ploaie, poate crește iarbă ca toată cultura să fie bună de furaj”, spune Vasile Crăciun.

 Seceta face prăpăd în tot judetul Buzău care, deși are o suprafaţă importantă de teren agricol în zona de câmpie, nu dispune de o reţea de canale de irigaţii necesară în aceste momente. Uscăciunea se duce până la jumătate de metru în pământ.

 ”Seceta de anul acesta este consecința ultimilor doi ani. Acum doi ani au fost precipitații medii, anul trecut nu am avut acumulare de zăpadă, cea care face acumularea de apă.  Grâul trebuia să fie mare, până la genunchi, cam 50 de centimetri”, spune Emilian Dincă, agronom din Amaru.

 Pământul s-a uscat atât de tare, încât orice lucrare agricolă este sortită eșecului. Ar mai putea salva din culturi precipitații de cel puțin 50 de litri pe metru pătrat căzute într-un interval mai lung de timp.

”Paguba este sută la sută pentru că nici paie nu mai poți obține. S-a investit mult în această cultură iar toți furnizorii de inputuri își așteaptă banii. Am dat îngrășăminte complexe, dar neavând apă să crească, se pierde tot. O să înființăm cât de curând culturi de porumb și floarea soarelui”, declară Emilian Dincă.

 Direcția pentru Agricultură anunță deținătorii de terenuri agricole ce utilizează suprafețe cultivate afectate de secetă să depună înștiințări scrise la primăria pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloce electronice de transmitere la distanță.