Fragment dintr-un animal preistoric, descoperit pe malul râului Buzău. Artefactul va fi expus la Muzeul Chihlimbarului din Colți

Muzeul Județean a primit de la un buzoian un obiect extrem de valoros: un fragment de os ce provine, din primele date, de la un animal preistoric. Fragmentul a fost găsit pe malul râului Buzău, unde au mai fost înregistrate descoperiri asemănătoare de-a lungul vremii.

Obiectul pare a fi un capăt de femur de la un os de mari dimensiuni, de peste 40 centimetri în lungime. Găsitorul lui s-a numărat printre oaspeții prezenți la Noaptea Europeană a Muzeelor.

”Unul dintre vizitatori a donat instituției noastre un fragment osteologic de mari dimensiuni, ce provine de la un animal preistoric”, a scris pe Facebook Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Artefactul a fost preluat de specialiștii instituției buzoiene, urmând a fi trimis spre analiză și determinări la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, iar la final va întregi colecția din cadrul Muzeului Chihlimbarului de la Colți.

“Trebuie să aflăm concret despre ce animal vorbim, să identificăm specia și caracteristici despre specia în cauză. Știm doar că fragmentul provine de pe albia râului Buzău, zona Balastiera Stăncești”, a transmis directorul Daniel Costache.

La Muzeul Colți, pe lângă chihlimbar, o răşină produsă de coniferele care acopereau munţii Carpaţi cu milioane de ani în urmă, care e tematica de bază, găsim expuse și resturi ale unor animale preistorice.

După ce au fost scoase din depozitul Muzeului Judeţean, unde au stat mai bine de trei decenii, fosilele au fost supuse unor analize paleozoologice, la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”.

Unul dintre exponatele de bază este mandibula unui mamut care a trăit în această zonă cu peste două milioane de ani în urmă. Avea peste patru metri înălţime.

Pe lângă oasele de mamut, la fel de valoros din punct de vedere arheologic este şi craniul unui urs de peşteră. A trăit în unele părţi ale Europei până în urmă cu aproximativ 2.500 de ani în urmă.

Alte exponate scoase din depozitul muzeului sunt un corn de megaloceros, cel mai mare cerb cunoscut, care a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, şi câteva coarne de bour şi de bizon.

Descrierile furnizate de specialiştii Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” însoțesc exponatele, în cadrul Muzeului de la Colţi, în format electronic.